Ο εθελοντισμός είναι μια από τις αξίες των νέων ανθρώπων που προκαλεί τον αυθόρμητο θαυμασμό. Γι αυτό και μπαίνοντας στο Ζάππειο σήμερα το μεσημέρι, το χαμόγελο του νεαρού Αλέκου Γεωργούλη, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. «Είσαι εδώ εθελοντικά;» μοιάζει η αυτονόητη πρώτη ερώτηση.

Διαβάστε επίσης: Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Από τα πλέον δημοφιλή τα τμήματα του ΟΠΑ

Το χαμόγελο μεγαλώνει. «Φυσικά» απαντάει. «Κάνουμε σήμερα τις ‘Ημέρες καριέρας’ για να γνωριστούν οι νέοι απόφοιτοι του ΟΠΑ με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων στη χώρα. Θα κάνουμε και την μεγάλη συναυλία με τους Gajo Dilo στις 14 Οκτώβρη για να αγοράσουμε ένα σύγχρονο καροτσάκι για φιλανθρωπικό σωματείο  ατόμων με αναπηρίες ‘Ερμής’. Και κάνουμε με τον αγώνα δρόμου  ΟΠΑ Run κάθε χρόνο…»

Διαβάστε επίσης: Tο ΟΠΑ μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης των Επιχειρήσεων

«Το ξέρεις ότι στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια μοριοδοτούν την συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις για την επιλογή των νέων φοιτητών και φοιτητριών τους;»

Το χαμόγελο παίρνει τώρα μια δόση αυτογνωσίας: «Το ξέρω. Έχει έρθει και στην Ελλάδα αυτό. Όχι ότι είναι η κινητήριος δύναμη για εμάς. Αλλά σίγουρα μας εμπνέει αρκετά».

«Και εσύ είναι απόφοιτος του ΟΠΑ; Συμμετέχεις στην εκδήλωση και για να γνωρίσεις ανθρώπους από το χώρο της αγοράς;»

«Τελειόφοιτος! Αλλά μπορώ να συμμετάσχω πριν τελειώσω σπουδές μου. Τι καλύτερο από το να βρω δουλειά πριν καν πάρω το πτυχίο μου;»

Ο Αλέκος είναι ένας από τους πολλούς εθελοντές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (και εθελοντής και υποψήφιος για …πρόσληψη), στην μεγάλη «γιορτή» που στήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο από την διοίκηση και το Κέντρο Σταδιοδρομίας του Ιδρύματος με στόχο να φέρει σε επαφή νέους επιστήμονες και επιχειρήσεις.

Είναι η 30η χρονιά που διοργανώνεται η εκδήλωση, κάθε χρόνο και μεγαλώνει από πλευράς αριθμών, με το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος να έχει υποστηρίξει στη διάρκεια των ετών αυτών περισσότερους από 90.000 φοιτητές και απόφοιτους του Ιδρύματος.  Και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες ή κατόχους διδακτορικών τίτλων. Τέτοιοι πέρασαν περισσότεροι από 700 σήμερα από το Ζάππειο, ενώ …απέναντι τους κάθισαν οι εκπρόσωποι 70 επιλεγμένων επιχειρήσεων από κάθε κλάδο της οικονομίας.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, τα βιογραφικά σημειώματα όλων των συμμετεχόντων θα είναι προσβάσιμα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με ισχύ για διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία της εκδήλωσης, με δυνατότητα ανανέωσής τους.

«Εκείνοι που θέλαμε να έρθουν είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες γιατί οι επιχειρήσεις φλέγονται να βρουν νέους με υψηλές δεξιότητες» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Σχολής Διοίκησης επιχειρήσεων του ΟΠΑ Γιάννης Μούρτος, που ήταν εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ήρθαν.

«Είναι μια φοβερή ευκαιρία να γνωρίσουμε εκπροσώπους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από πολλούς διαφορετικούς κλάδους» λέει ο Αθανάσιος Μπίτζιος, απόφοιτους του τμήματος στατιστικής του ΟΠΑ που είναι κλάδος σε άνοδο, με εφαρμογή πλέον σχεδόν σε όλες τις άλλες επιστήμες. «Και οι εταιρίες και οι προοπτικές τους είναι τόσο πολλές ώστε θα βρει ο καθένας κάτι να ταιριάζει στην προσωπικότητα του» συνεχίζει με ενθουσιασμό.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών άλλωστε, ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που ξεκίνησε μια τέτοια εκδήλωση, η οποία σήμερα αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων των πανεπιστημίων.

Για όλα τα παραπάνω, ο πρύτανης του ΟΠΑ Δημήτρης Μπουραντώνης έφυγε πολύ ικανοποιημένος αργά το μεσημέρι από το Ζάππειο Μέγαρο. Άλλωστε ήταν εκεί και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και στενός του φίλος Ανδρέας Μπουντουβής για να πάρει την τεχνογνωσία του ΟΠΑ και να ενισχύσει την «επικοινωνιακή» πλευρά του δικού του κορυφαίου Ιδρύματος και ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας που ως πρόσφατα ήταν μέλος της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.  Όλοι μαζί, συνόδευσαν τους νέους και τις νέες επιστήμονες, στο πρώτο μεγάλο βήμα τους, στην επαγγελματική