Σε αναμονή της υπογραφής του διατάγματος ενσωμάτωσης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα θεωρήσει τις επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που πρόκειται να προσαρτήσει ως πράξεις επίθεσης εναντίον της ίδιας της Ρωσίας, στις οποίες φαίνεται να περιλαμβάνονται και οι περιοχές που δεν ελέγχει επί του παρόντος στο έδαφος.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει «de jure» τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει αργότερα σήμερα διάταγμα με το οποίο θα ενσωματώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία το κατεχόμενο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα.

Οι περιοχές που ελέγχει η Ρωσία

Από τις τέσσερις περιοχές, το Λουγκάνσκ και η Χερσώνα είναι οι μόνες περιοχές που η Ρωσία είναι κοντά στο να έχει τον πλήρη έλεγχο. Η γραμμή επαφής μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων διέρχεται από σημαντικά τμήματα του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια, με την Ουκρανία να διατηρεί τον έλεγχο των βόρειων περιοχών κάθε περιοχής.

Στον παρακάτω χάρτη του Guardian, με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές που η Ουκρανία έχει επανακτήσει τον έλεγχο, με ροζ οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία και χωρίς χρώμα οι περιοχές εντός των υπό προσάρτηση περιφερειών που γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά η Μόσχα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει.