Νιάρχος και «Νουρέγιεφ»

Προβλήματα με λεφτά και με ακριβά άλογα φαίνεται ότι έχει ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος. Δικαίως να μου πείτε, τι προβλήματα θέλεις να έχει ο Νιάρχος; Του αύξησαν το νοίκι και δεν τα βγάζει πέρα; Ή ότι ο αμνός γάλακτος ακρίβηνε και πώς θα φάει η οικογένεια;

«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 10.1.1980, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Άλογα λοιπόν. Ιδού το πρόβλημά του. Αγόρασε τον «Νουρέγιεφ» (όχι τον ίδιο, αλλά ένα άλογο με το ίδιο όνομα. Όχι ότι δεν θα μπορούσε ν’ αγοράσει και τον ίδιο…) και επλήρωσε 1.300.000 δολλάρια. Πλην όμως οι Εγγλέζοι τού εζήτησαν και κάποιο φόρο «καταναλώσεως» 20% και εκεί το πράγμα χάλασε. Ο Νιάρχος πήρε τον «Νουρέγιεφ» (όχι καβάλα) και τον πήγε στη Γαλλία.

«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 10.1.1980, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Εκεί, στη Γαλλία, που είναι και… «φτωχομάνα» –μετά από μια κερδοφόρα κούρσα– του προσφέρθηκαν για τον «Νουρέγιεφ» 10 εκατομμύρια δολλάρια (αυτές είναι δουλειές), οπότε ο Νιάρχος επούλησε μόνον τον μισόν «Νουρέγιεφ» εις τον κ. Τζων Γκαιν, γνωστόν Γάλλον διά τους «σταύλους» του.

Αυτή η μικρή ιστοριούλα μάς δίνει μια μεγάλη εικόνα για το πώς… τα λεφτά πάνε στα λεφτά.

Ίακχος

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, διάσημος δημοσιογράφος και κοσμικογράφος, έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών.

Στη φωτογραφία που συνοδεύει το παρόν άρθρο, ο αείμνηστος Χατζηφωτίου, άλλως πως Ίακχος, στη Νέα Υόρκη, το Δεκέμβριο του 1979. Μετά τα θριαμβευτικά εγκαίνια ενός καινούριου κοσμηματοπωλείου του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο επιχειρηματίας Ηλίας Λαλαούνης έχει προσκαλέσει σε γεύμα τους έλληνες δημοσιογράφους. Στη σχετική λεζάντα της στήλης του Ίακχου («Ταχυδρόμος», 20 Δεκεμβρίου 1979) διαβάζουμε τα εξής: Από αριστερά, ο κ. Λαλαούνης, η κ. Λένα Ζανιδάκη, ο Ίακχος, η κ. Λ. Λαλαούνη, η κ. Μαρία Καραβία και η Σάντρα Βιανέλι από το Παρίσι.