«Είχαμε την πιο αδιαφανή, αυταρχική, ιδεοληπτική  και καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Ξανθός αποσαφήνισε εξαρχής τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, λέγοντας «καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη και καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που οδήγησε σε: α) θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας στον δείκτη θνησιμότητας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., β) αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και επαγγελματική εξουθένωση  του υγειονομικού προσωπικού, γ) όξυνση και επέκταση των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και ανισοτήτων στην υγεία, όπως αποκαλύπτουν τεκμηριωμένα διεθνείς φορείς (π.χ. ΟΟΣΑ).

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ζήτημα των «αναγκαίων συναινέσεων» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι την συναίνεση «την τορπίλισε η ίδια η κυβέρνηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα».

«Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το ΕΣΥ»

Στη συνέχεια, ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η υγειονομική τραγωδία δεν οφείλεται σε διαχειριστική ανικανότητα, αλλά στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην στηρίξει επαρκώς το ΕΣΥ.

Ο κ. Ξανθός, ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι είχαμε «την πιο αδιαφανή και συγκεντρωτική διαχείριση των επιδημιολογικών δεδομένων, την πιο αυταρχική και τιμωρητική σε σχέση με το προσωπικό και τις συνδικαλιστικές  διαμαρτυρίες, την πιο ιδιοτελή στην εξυπηρέτηση  ιδιωτικών συμφερόντων , την πιο εμμονική με το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πιο διαλυτική για το δημόσιο σύστημα υγείας».

Αναφορικά με τον δείκτη θνησιμότητας, ο κ. Ξανθός αποκάλυψε ότι, με βάση επίσημες διεθνείς καταγραφές, «στις 26/9 η Ελλάδα ερχόταν πρώτη ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης στη συνολική θνησιμότητα (3.160 θάνατοι/εκατ. πληθυσμού, με μέσο όρο της ΕΕ 2.561/εκατ.)», διαψεύδοντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως είμαστε στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

«Απέκλεισαν τον Λύτρα από τις βάσεις δεδομένων του ΕΟΔΥ»

«Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τα νέα δεδομένα της μελέτης Λύτρα, αλλά αντί να αξιοποιήσει τα στοιχεία και τα συμπεράσματα, προτίμησε τη διαβολή και απαξίωση της μελέτης, αξιοποιώντας τα επιστημονικά και δημοσιογραφικά της ‘υποστυλώματα’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Και προσέθεσε ότι «προχώρησε και σε κάτι πολύ χειρότερο: απέκλεισε τον κ. Λύτρα από την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του ΕΟΔΥ, σε μια άκρως τιμωρητική λογική».

Σε σχέση με τη νέα μελέτη Λύτρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος – όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ξανθός – «φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για την απαξίωση και αποδιοργάνωση  του ΕΣΥ».

«Η αλλαγή κυβερνητικής πορείας είναι επιτακτική ανάγκη και για λόγους δημόσιας υγείας»

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης Λύτρα δεν αφορά στην αδιαμφισβήτητη αξία των εμβολίων, αλλά στο ότι υπήρχαν αποτρέψιμοι θάνατοι στη χώρα λόγω της λειτουργικής κατάρρευσης του ΕΣΥ, καθώς δεν επενδύθηκαν οι αναγκαίοι πόροι στο σύστημα υγείας και έγινε η πολιτική επιλογή να επιφορτιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος της covid-φροντίδας, να μην δοθεί έμφαση στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή φροντίδα και να «προστατευτούν» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Υγείας επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση ότι η πανδημία δεν έχει εκλείψει, ότι ο υγειονομικός κίνδυνος είναι «παρών» και η υγειονομική κρίση σοβεί πάνω στο υπέδαφος της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, της συνύπαρξης της εποχικής γρίπης, τα οποία προδιαγράφουν την είσοδο σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το ΕΣΥ.

«Είναι ζωτικής σημασίας η αλλαγή πορείας στα υγειονομικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Συνιστά τεράστια αναγκαιότητα η γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία θα διασφαλίσει ισότητα και αξιοπρέπεια στην υγεία. Η αλλαγή κυβερνητικής πορείας είναι επιτακτική ανάγκη και για λόγους δημόσιας υγείας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.