Στην αποκάλυψη τι έγραφε το σημείωμα που κυκλοφόρησε μεταξύ των Βρετανών βουλευτών κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα  θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, προχώρησε η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ.

Ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Παλάτι υφυπουργός Ναντίμ Ζαχάουι κάθισε δίπλα στην Πρωθυπουργό Λιζ Τρας για να την ενημερώσει για την ανησυχία των γιατρών για την 96χρονη μονάρχη. Της ψιθύρισε στο αυτί και της παραδώσει ένα διπλωμένο σημείωμα.

Διαβάστε επίσης: Πρίγκιπας Χάρι: Γιατί αρνήθηκε να δειπνήσει με Κάρολο και Γουίλιαμ την ημέρα που πέθανε η Ελισάβετ

Εν τέλει το σημείωμα έφτασε στα χέρια της κ. Ρέινερ, την ώρα που ακριβώς στο βήμα της Βουλής, μιλούσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ.

Η κ. Ρέινερ φαίνεται στο βίντεο εκείνης της ημέρας να ταράζεται διαβάζοντας το μήνυμα και να συμβουλεύεται συναδέλφους για το τι θα έπρεπε να κάνει.

Μιλώντας στο podcast News Agents, η κα Ρέινερ αποκάλυψε τι διάβασε σε εκείνο το σημείωμα.

Όπως είπε, έγραφε: «Η βασίλισσα δεν αισθάνεται καλά και ο Κιρ πρέπει να βγει από την αίθουσα το συντομότερο δυνατό για να ενημερωθεί».

Περιγράφοντας τη στιγμή, η πολιτικός των Εργατικών συνέχισε: «Διάβασα ανάμεσα στις γραμμές, διότι δεν λαμβάνεις ένα τέτοιο σημείωμα που λέει ότι η βασίλισσα είναι αδιάθετη αν έχει λίγο βήχα ή ένα κρύωμα».

Η «βαρύτητα» της στιγμής φαινόταν από το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδοιασμός να διακοπεί μία σημαντική κοινοβουλευτική συνεδρίαση της ολομέλειας, πρόσθεσε.

«Προσπαθούσα να περάσω το σημείωμα στον Κιρ χωρίς να είμαι πολύ δραματική, αλλά χωρίς να γνωρίζω επίσης τι συνέβαινε, αλλά έπρεπε να τον βγάλω από την αίθουσα. Κράτησα το σημείωμα και προσπαθούσα να σκεφτώ, πώς θα το δώσω στον Κιρ χωρίς να καταστρέψω εντελώς αυτό που προσπαθούσε να πει, επειδή αν κάποιος προσπαθεί να σου δώσει πληροφορίες όταν είσαι στη μέση μιας ομιλίας είναι κάτι που σου αποσπά παρά πολύ την προσοχή, επομένως περίμενα μια ευκαιρία να το κάνω».

Η κ. Ρέινερ κοίταξε δεξιά της και έπιασε το βλέμμα του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ, που της έκανε νόημα πως έπρεπε να ενημερώσει τον κ. Στάρμερ. «Μου δίνει το νεύμα ότι ‘πρόκειται για κάτι πραγματικά έκτακτο’. Επομένως ήξερα ότι ήταν μία πραγματικά σημαντική στιγμή».

Η κ. Ρέινερ είπε επίσης ότι ανησυχούσε μήπως γινόταν ξαφνικά κάποια ανακοίνωση περί θανάτου της βασίλισσας, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο αρχηγός του κόμματός της. «Αν ο Κιρ ήταν σε πλήρη ομιλία όταν έσκαγε η είδηση, τότε δε θα τον είχα προστατεύσει από τις περιστάσεις», σημείωσε.

Όταν εν τέλει ο κ. Στάρμερ ενημερώθηκε, ο ίδιος και η κα Ρέινερ αποχώρησαν για λίγο από την αίθουσα της Βουλής και ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις.

Λίγα λεπτά μετά το Παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε την ανακοίνωση περί ανησυχίας των γιατρών και έξι ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.