Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει υποκαταστήσει την εφημερίδα Novaya Gazeta η κυκλοφορία της οποίας έχει απαγορευθεί στην Ρωσία, επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση, λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος που ανήγγειλε την Τετάρτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

«Άλλαξαν τον αριθμό αρκετές φορές και τελικά κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο», δήλωσε η πηγή της εφημερίδας στο Κρεμλίνο, αναφερόμενη στο κείμενο  του διατάγματος  και τον αριθμό των εφέδρων.

Για «ψέμα» μιλά ο Πεσκόφ

Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti,  διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της Novaya Gazeta Europe «ένα ψέμα».

Χθες  21 Σεπτεμβρίου, ο  Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων, οι οποίοι μπορούν να κληθούν στο στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού, στην συνέντευξη του, είπε ‘300 χιλιάδες άνθρωποι’. Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα κληθούν περίπου 300.000 έφεδροι και ότι θα έχουν ειδικότητες και πολεμική εμπειρία, αν και στο διάταγμα δεν υπήρχε αριθμός όπως δημοσιεύθηκε σε επίσημους ιστότοπους.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της.

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.

«Δεν είναι παράνομο»

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ρώσοι προσπαθούν με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζή, να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση.

Άλλοι, που αποφάσισαν να μείνουν, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των ανακοινώσεων Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Αυτοί, όμως, φαίνεται πως ήταν και οι μεγάλοι χαμένοι, αφού από το βράδυ της Τετάρτης, όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις διαδηλωτών κατά της επιστράτευσης, υπήρξαν οι πληροφορίες πως σε κάποιους από τους συλληφθέντες επιδίδονταν… χαρτιά στράτευσης.

«Δεν είναι παράνομο», ήταν η απαθής απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο γιος του οποίου έπεσε θύμα φάρσας, γιατί δεν… ήθελε να καταταγεί!

Ο Πεσκόφ, παρά τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, με κόσμο στα σύνορα να φεύγει από την Ρωσία, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις πληροφορίες για την έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από τη χώρα, μετά την κήρυξη της επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.