Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, εναρμονισμένος με τον εθνικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, απέστειλε επιστολή που υπογράφει ο Πολύδωρος Συρίγος αντιδήμαρχος Οικονομικών, προς τους διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων του Δήμου ζητώντας να γίνει ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και ως πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής παιδείας έστειλε δυο επιστολές. Στην πρώτη επιστολή ζητάει από τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων, να χρησιμοποιούν τα συστήματα θέρμανσης τις κρύες ημέρες του χειμώνα και τις πρωινές κυρίως ώρες.

Αυτό προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις που έφτασαν στο σημείο της υπερβολής. Κάποιοι υποστήριξαν πως κινδυνεύουν τα παιδιά να παγώσουν. Ωστόσο μπορεί η διατύπωση της επιστολής να δικαιολογεί τις ενστάσεις κάποιων δημοτών αλλά αυτό και κατόπιν επικοινωνίας μας με τον κ. Συρίγο δεν είναι έτσι.

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αντιδράσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι σε αρκετές πολυκατοικίες της Νέας Σμύρνης, έχει παρθεί απόφαση μέσω των γενικών συνελεύσεων να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο. Όσον αφορά τις σχολικές μονάδες ο αντιδήμαρχος οικονομικών μας είπε πως σε κανένα σχολείο δεν πρόκειται τα παιδιά να παγώσουν.

Απλά είναι αναγκαίο να υπάρξει μείωση στις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης προκειμένου να μπορεί να εξασφαλιστεί η ζεστασιά καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να μπορούν να πληρώνονται οι προμηθευτές ενέργειας.

Ζούμε κάποιες πρωτόγνωρες συνθήκες και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Οι δήμοι είναι πάντα οι βολικοί αποδέκτες οποιασδήποτε μορφής παραπόνου. Αν ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν ζητούσε περιορισμό – τονίζουμε περιορισμό – των ωρών που θα λειτουργούν τα συστήματα θέρμανσης στα σχολεία, ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως θα μπορεί να πληρώνει τους προμηθευτές ενέργειας όλη την χρονιά, με τις τιμές στα ύψη;

Κατ’ επανάληψη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και προσωπικά ο πρόεδρος της Δημήτρης Παπαστεργίου, έχουν τονίσει την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης των δήμων με πόρους για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος. Χωρίς αυτή την διεκδικητική προσέγγιση από την ΚΕΔΕ σήμερα τα πράγματα στους Δήμους θα ήταν πολύ χειρότερα έως μη διαχειρίσιμα.  Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ενισχύσει τους Δήμους αλλά χρειάζεται περαιτέρω ακόμη ενίσχυση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει.

Είναι προφανές πως τα παιδιά των σχολείων όλης της χώρας δεν πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο της ενεργειακής αγοράς. Ούτε όμως οι Δήμοι, των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, να βάλλονται χωρίς να φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της ενέργειας. Δεν έχουν «λεφτόδεντρα» οι Δήμοι να πηγαίνουν κάθε τόσο να κόβουν χρήματα. Στα Δημαρχεία, οι Δημοτικές Αρχές είναι κυριολεκτικά με ένα στυλό στο χέρι και υπολογίζουν και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ που υπάρχει να πάει εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

Και κάτι ακόμη. Είναι ποτέ δυνατόν στην τελευταία χρονιά των διοικήσεων των Δήμων πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2023, να επιθυμούν να δυσαρεστήσουν την κοινωνία με τις επιλογές τους; Προφανώς και όχι και για αυτό η ενέργεια του Δήμου Νέας Σμύρνης να ζητήσει το αντιδημοφιλές της λήψης μέτρων προς καταπολέμηση του ενεργειακού κόστους αποκτάει άλλη αξία.