Σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα για την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της 76ης συνέλευσης του ΟΗΕ, επιχειρώντας να εμφανίσει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για κλιμάκωση την Αθήνα.

Πέρα από το προσφυγικό, ο τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Τουρκία θα «θα υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους και δεν θα υποχωρήσει σε στρατηγικές κλιμάκωσης από άλλες χώρες».

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε μια για πάντα διευθέτηση, η οποία να είναι σύμφωνη με τους κανόνες καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε γελοίες τις προσπάθειες όσων αναζητούν περιπέτειες και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από το σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πλευρών.

Στο σημείο αυτό επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης αποκλειστικά στην Ελλάδα, καλώντας την να «εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και της κλιμάκωσης» και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για συνεργασία.

Εκανε αναφορά στην τουρκική πρόταση περί διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θα υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποχωρεί στις στρατηγικές κλιμάκωσης άλλων χωρών.

Η ομιλία του

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από