Στα περί τερατογένεσης για την οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο OT FORUM και επέστρεψε το χαρακτηρισμό στον πρωθυπουργό.

«Αν μπούμε στη λογική του κ. Μητσοτάκη, τερατογένη είναι και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που κυβερνάει με ένα 37% (λόγω εκλογικού νόμου)» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι τερατογένεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.

Ωστόσο ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε ότι «τερατογένεση» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η κυβέρνηση που επιδιώκει να ξανασχηματίσει ο κ. Μητσοτάκης «που απλώνει προσεκτικά το χέρι στο Βελοπουλο ή σε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που είναι δυσαρεστημένο με την ηγεσία Ανδρουλάκη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πάντως ότι το κύριο γεγονός είναι ότι «παίζεται ένα παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού με τα διλήμματα που βάζουν οι κ.κ. Μητσοτάκης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε συντηρητικούς και ακροδεξιούς για να τους συσπεριώσει ενώ ο κ. Τσίπρας απευθεύνεται σε αριστερούς και σοσιαλδημοκράτες για να συσπειρωθούν υπό την ηγεσία του. Είναι η πάγια τακτική του κατεστημένου για να κάτσουν στο σβέρκο του λαού ξανά».

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα για κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθώς συμφωνούν στα βασικά προγραμματικά ζητήματα και έφερε ως παράδειγμα το ενεργειακό, το Ταμείο Ανάκαμψης, την πρόσδεση της Ελλάδας στις ΗΠΑ, την διεύρυνση του ΝΑΤΟ (πχ ψήφισαν μαζί την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας).

«Το ΚΚΕ μην το βάζετε στο κάδρο. Όσο υπάρχουν αυτές οι πολιτικές και αυτή η κατεύθυνση το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Δεν θα συμμετέχει σε κυβερνητικά σχήματα που οδηγούν σε συμφορές το λαό μας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ για να ενισχυθούν οι αγώνες που όπως είπε μπορούν να δώσουν ανάσες ανακούφισης στο λαό αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για ένα διαφορετικό μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε και σε συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχτηκε για τις 9 Νοεμβρίου.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χειμώνα που έρχεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αλλά και όλη η χώρα θα υποφέρει, ο κόσμος θα δεινοπαθήσει. Θα είναι άγριος χειμώνας και οφείλεται στις πολιτικές των κυβέρνησεων» λόγω του ενεργειακού προβλήματος για το οποίο όπως είπε ο πόλεμος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς το πρόβλημα προϋπήρχε του πολέμου.

Στην κατεύθυνση αυτή κατέστησε ως αιτίες του προβλήματος την πράσινη μετάβαση, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις αποφάσεις της ΕΕ και των κρατών – μελών, ασκώντας κριτική στην απολιγνιτοποίηση και ειδικά για τη χώρα αναρωτήθηκε γιατί να κλείσουν εργοστάσια λιγνίτη, κάνοντας λόγο για ένα άλλο κεντρικό σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει με στήριξη όλων των πηγών ενέργειας όπως πχ η γεωθερμία, ο υδροηλεκτρισμός αλλά και τις ΑΠΕ με άλλο κεντρικό σχέδιο που θα προστατεύουν περιβάλλον και αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι η Ευρώπη με τις επιλογές της έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της αφήνοντας αιχμές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς η Ευρώπη όπως τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ δεν έχει τα φόντα και τις προϋποθέσει να απαντήσει στα αντίποινα της Ρωσίας που αξιοποιεί το φυσικό αέριο.

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας οικονομικής κρίσης πιο βαθιάς από την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι εξασθενεί το ευρώ σε σχέση με το δολάριο και μάλιστα σε συνδυασμό με την επισιτιστική κρίση και την ακρίβεια στα τρόφιμα (η φέτα είπε χαρακτηριστικά έχει φτάσει στα 12 ευρώ το κιλό και είμαστε ακόμα στην αρχή του προβλήματος), υπογράμμισε ότι «η κατάσταση αντικειμενικά θα οδηγήσει σε οργή και εξεγέρσεις» τόσο σε άλλες ηπείρους όπως η Ασία, η Αφρική, η Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, βάζοντας και τη χώρα μας στο κάδρο. «Όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις αλλά και ένταση παρακολουθήσεων και καταστολής.

Από εκεί και πέρα ο γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι η Ελλάδα με τη στρατηγική συμμαχία με τη Δύση όχι μόνο δεν θωρακίζεται αλλά εμπλέκεται σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία και γίνεται στόχος επίθεσης και αντιποίνων από την Ρωσία εξαιτίας των διευκολύνσεων που παρέχει η χώρα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ (Αλεξανδρούπολη, Σούδα κλπ)

Ειδικότερα γαι την αντιπαράθεση Ρωσίας και Δύσης ο κ. Κουτσούμπας ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι ο Πούτιν και η αστική τάξη της Ρωσίας θέλει να προασπίσει αυτό που θεωρεί ζωτικά συμφέροντα. Το ΝΑΤΟ έχει βάλει πόδι σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Ρωσία θέλει να ανακτήσει χαμένες αγορές». Πρόσθεσε δε ότι «στην εποχή ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων το ποιος είναι θύτης και θύμα είναι σαν την κότα και το αυγό. Δεν βγάζουμε άκρη».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά του κ. Κουτσούμπα που σχεδόν προεξοφλεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. «Ο λαός της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι χαμένος. Δεν ξέρω αν η αστική τάξη της Ελλάδας ή ο Ερντογάν θεωρούν τους εαυτούς τους κερδισμένους. Πάντως οι λαοί και των δύο χωρών είναι χαμένοι. Θα μπορούσαμε να ζούμε ειρηνικά» σχολίασε αρχικά ο γραμματέας του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις.

Επισημαίνοντας ο κ. Κουτσούμπας ότι σε τυχόν σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας η Ελλάδα θα είναι μόνη όπως έχουν κάνει σαφές τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι Ευρωπαίοι, ανέφερε πως «βεβαίως και βλέπω πιθανό» το σενάριο να επιτεθεί ο Ερντογάν σε μια βραχονησίδα και πρόσθεσε ότι «η άποψή μας είναι πως ο Ερντογάν προετοιμάζεται».

«Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν γίνεται χωρίς πόλεμο» ανέφερε με νόημα ο κ. Κουτσούμπας εκτιμώντας ταυτόχρονα από πλευράς Αθήνας και συμμάχων και εταίρων της Αθήνας έχει αποφασιστεί και δρομολογηθεί η υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα.

«Σε καμιά περίπτωση το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα» είπε ο κ. Κουτσούμπας φέρνοντας το παράδειγμα του Γενς Στόλτενμπεργκ και προσθέοντας ότι «την Τουρκία τη θέλει σύμμαχο στο ΝΑΤΟ για να την αποσπάσει από την αγκαλιά της Ρωσίας».

Σε ότι αφορά τις υποκλοπές ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ από είχαν ξεκινήσει από το 2016 μέχρι και πρόσφατα και κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι ακολουθεί διαδικασίες συγκάλυψης.

Ειδικότερα ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στις ενέργειες του κόμματός του όλα αυτά τα χρόνια για να διερευνηθεί το θέμα, δήλωση ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης είχε πει ότι η ΕΥΠ ότι δεν είχε αναμιχθεί σε αυτό αλλά πρέπει να ελεγχθούν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και να ζητηθεί η συνδρομή άλλων χωρών μέσω του ΥΠΕΞ επειδή οι κλήσεις εμφανίζονταν από το εξωτερικό.

«Δεν ψάχτηκε… τα ερωτήματα τα βάλαμε στη Βουλή» είπε ο κ. Κουτσούμπας για όλα αυτά τα χρόνια ενώ ειδικά σε ότι αφορά την εξεταστική επιτροπή τόνισε ότι «δυστυχώς οι αρμόδιοι είτε δεν καλούνται από την κυβερνητική πλειοψηφία, είτε επικαλούνται το απόρρητο».

Αναφερόμενος στο πακέτο παροχών 5,5 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε «επαρκές δεν είναι. Αλλά η κριτική μας κυρίως γίνεται ότι αυτά τα ανεπαρκή που δίνονται ουσιαστικά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Του τα παίρνει από τη μια τσέπη και τα δίνει από την άλλη».

Ο κ. Κουτσούμπας τέλος αναφέρθηκε στις απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Μαλαματίνα, την οποία επισκέφτηκε το πρωί, και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι εκεί «χρειάζονται στήριξη όλης της κοινωνίας. Κάνουμε έκκληση σε καλλιτέχνες και ανθρώπους καλής θέλησης να βοηθήσουν τους απολυμένους να επαναπροσληφθούν. Πεινάνε τα παιδιά τους» είπε χαρακτηριστικά.