Γυναίκα-σύμβολο, μοναδικό ταλέντο ή όπως την είχαν χαρακτηρίσει ο Φεντερίκο Φελίνι και ο Μάρλον Μπράντο, η σπουδαιότερη ηθοποιός που υπάρχει.

Η Ειρήνη Παπά θα είναι για πάντα η «ζωντανή καρυάτιδα» της μεγάλης οθόνης, αλλά και μία πραγματική αγωνίστρια, καθώς τόσα χρόνια η ίδια έδινε με αξιοπρέπεια την δική της μάχη με το Αλτσχάιμερ.

Η μάχη της με την νόσο έγινε γνωστή το 2018, όταν η σπουδαία ηθοποιός ήταν 92 ετών.

Την είδηση είχε αποκαλύψει τότε η δημοσιογράφος Ντέπη Γκολεμά και την επιβεβαίωσε την ίδια χρονιά και η ανιψιά της Ειρήνης Παπά, Μέλια Τατάκη, η οποία είχε αποκαλύψει πως η ηθοποιός πάλευε με το Αλτσχάιμερ από το 2013.

Τότε είχε υπάρξει μία κόντρα μεταξύ των δύο σχετικά με την κατάσταση της υγείας της ηθοποιού, καθώς η δημοσιογράφος ανέφερε πως ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι, ωστόσο η ανιψιά της Ειρήνης Παπά είχε μιλήσει αναλυτικά για τη μάχη της με το Αλτσχάιμερ.

Η αξιοπρεπής ζωή

Η κ. Τατάκη είχε αναφέρει στην Athens Voice το 2018:

«Είμαστε πολύ λυπημένοι. Από χθές το βράδυ μας παίρνουν τηλέφωνο να μας συλλυπηθούν για έναν άνθρωπο που δεν είναι νεκρός. Παρουσιάζεται μια θλιβερή εικόνα μιας γυναίκας που, σε αντίθεση με αυτό που γράφεται, ζει με αξιοπρέπεια, δύναμη και περιβάλλεται απο πολλή αγάπη. Ναι, η Ειρήνη έχει Αλτσχάιμερ.

Η αρρώστια δεν είναι ντροπή και μπορεί να συμβεί αναπάντεχα στον καθένα. Εδώ και πέντε χρόνια το έχουμε χειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή και πάντοτε διακριτικά. Γιατί να γράφονται τώρα τόσες ανακρίβειες; Χωρίς οι αρθρογράφοι να μπαίνουν καν στον κόπο να επαληθεύσουν τις “πληροφοριες” τους».

Φροντίδα, αγάπη και απομόνωση

Μάλιστα, η ανιψιά της είχε περιγράψει στην «Athens Voice» τη ζωή της Ειρήνης Παπά:

«Δεν είναι κατάκοιτη και ασφαλώς καθόλου παραμελημένη. Το αντίθετο. Τη φροντίζουν τρεις ακόμη γυναίκες και ένας φυσιοθεραπευτής που την γυμνάζει συστηματικά 5 φορές την εβδομάδα. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και αυτό μας έχει στεναχωρήσει πολύ Η ίδια κρατούσε πάντοτε την ιδιωτική της ζωή μακριά απο τη δημοσιότητα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς τωρα που νοσεί. Είναι η αδελφή της μητέρας μου. Η αγαπημένη μου θεία. Έχει πάντα την απόλυτη αφοσίωση και την φροντιδα μου και την αγάπη όλων των ανηψιών της. Το οτι είναι ζωντανή και σε ζηλευτή φυσική κατάσταση και ότι καταφέραμε να γιορτάσουμε για 92η φορά τα γενέθλιά της, είναι μόνο από αγάπη».

Έκτοτε δεν είχαν γίνει περισσότερα γνωστά για την πορεία της υγείας της, ωστόσο είναι γεγονός πως η ηθοποιός είχε απομονωθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια λόγω της νόσου.