Το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2022 – 2023 χτύπησε σήμερα, με τους μαθητές να επιστρέφουν στην κανονικότητα των προηγούμενων ετών.

Μάσκες και self tests δεν αποτελούν πλέον την καθημερινότητα των μαθητών, που επικεντρώνεται στα μαθήματα και τις επιπλέον δυνατότητες που τους προσφέρει το σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, η φετινή χρονιά στα σχολεία ξεκινά με σχεδόν 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Με τους διορισμούς αυτούς, το υπουργείο Παιδείας υλοποίησε συνολικά 25.000 μόνιμες προσλήψεις μέσα σε δύο χρόνια, την ώρα που τα τελευταία 12 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός στον εκπαιδευτικό κλάδο.

Οι μαθητές και οι γονείς τους, φέτος, έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη επέκταση του ολοήμερου σχολείου, το ωράριο λειτουργίας του οποίου επεκτείνεται από τις 16:00 στις 17:30.

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, στόχος είναι η αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου η στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου.

Αναβαθμισμένο θα είναι και το περιεχόμενο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές, με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.).

Την ίδια ώρα, νέα ψηφιακά εργαλεία μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες, με τους μαθητές να κάνουν χρήση διαδραστικών πινάκων, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του παιδαγωνικού συμβούλου, που στοχεύει να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.

Οι στόχοι του υπ. Παιδείας

Βασικός στόχος του υπ. Παιδείας για φέτος είναι να είναι έχουν προβλεφθεί όλα – ή τουλάχιστον τα περισσότερα εκτός απροόπτου- από νωρίς, με σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη και γονείς.

Έτσι, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει παρουσιάσει ήδη πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, τις ημερομηνίες διεξαγωγής της κλήρωσης για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και των εξετάσεων για τα Πρότυπα, καθώς και άλλα ορόσημα του σχολικού έτους, όπως η έναρξη και η λήξη τριμήνων και τετραμήνων.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η υπουργός προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.