Αλλάζει το αφήγημά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον «πάγο» που έβαλε το αμερικανικό Κογκρέσο στην αναβάθμιση των F-16. Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να αποθεώνει τα τουρκικά drones, υπογραμμίζοντας ότι αυτά γίνονται ο «μεγάλος μπελάς των εχθρών μας».

Σε ομιλία του την Τετάρτη 31/8, ο Ερντογάν μίλησε ακόμη για «δικές μας θάλασσες», στις οποίες κυκλοφορούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία -και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη για τον ΣΚΑΪ, η Άγκυρα θεωρεί ότι ενισχύει τη θέση της σε διάφορα μέτωπα με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τα τρίτης γενιάς αεροσκάφη, έχει προμηθευτεί ήδη τα Rafale που είναι 4ης γενιάς μαχητικά και περιμένει τα 5ης γενιάς. Η Τουρκία περιμένει ακόμα την έγκριση για την αναβάθμιση των F-16. Έτσι, δίνει βάση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προσπαθεί να δείξει ότι με αυτά μπορεί να αποκτήσει κάποια υπεροχή.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

«Με τις φρεγάτες και τις κορβέτες μας»

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Πλέον πλέουμε στις θάλασσές μας με τις φρεγάτες μας με τις κορβέτες μας. Αυτά είναι δικής μας κατασκευής. Κάποιοι άλλοι όμως περιμένουν πράγματα από κάπου άλλου. Υπάρχουμε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας και τα Akıncı μας. Τώρα είμαστε με τον Gökbey μας. Τώρα πια, με όλα αυτά τα όπλα μας, με αυτά τα όπλα, είμαστε ο μεγάλος μπελάς των εχθρών μας στον κόσμο. Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θαυμάζει άλλες χώρες στον κόσμο με τις δυνατότητες που έχει. Τελείωσαν αυτά τώρα, είναι ιστορία».

Σύμφωνα με τον υπουργό βιομηχανίας της Τουρκίας, η Άγκυρα διαθέτει περίπου 280 επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται από τον στρατό ξηράς και το ναυτικό, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιούνται και από τις μυστικές υπηρεσίες στην πλευρά του βόρειου Ιράκ και της Συρίας.