Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις αρχές Αυγούστου να κάνει περικοπές στην αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από τον διαβήτη και αφορούν στη μέτρηση σακχάρου αλλά και τη χορήγηση ινσουλίνης (αντλίες).

Κόβεται η πρόσβαση

Οι διαβητικοί βρίσκονται σε αναστάτωση και αγωνία για το αν θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, καθώς ήδη φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε να αποσυρθούν προϊόντα της από το μητρώο των αποζημιούμενων προϊόντων για τον διαβήτη λόγω χαμηλής τιμής.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022 για τον διαβήτη τύπου 1 σε ότι αφορά τους αισθητήρες για τις τελευταίας τεχνολογίας αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130€ μηνιαίως, αφού η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πέφτει στα 20€. Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως.

Οι ασθενείς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη που είναι μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ με την τακτική αυτή εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων με το κόστος των ταινιών μέτρησης σακχάρου «κόβοντας» την πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υποχρεώνοντας τους ασθενείς στη χρήση παλαιού τύπου αναλωσίμων για τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την ΣΕΑΑΝ, μια σύγχρονη αντλία ινσουλίνης στοιχίζει περίπου 7.000€, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόλις τα 500€, ενώ για τον αισθητήρα γλυκόζης που στοιχίζει 50€ πλέον καλύπτει μόλις τα 20€.

Ερωτήματα και εξηγήσεις

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκλείσει από τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, της τεχνολογίας, τους πάσχοντες από διαβήτη, τα παιδιά μας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΣΕΑΑΝ , ενώ από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με επιστολή της στον ΕΟΠΥΥ θέτει εφτά ερωτήματα και ζητάει εξηγήσεις για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόβαση των διαβητικών στα νέα ιατροτεχνολογικά υλικά.

Ειδικότερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ρωτά τον ΕΟΠΥΥ:

1. Για ποιον λόγο προχώρησε σε αυτήν τη μεγάλη μείωση της τιμής αποζημίωσης των αναλωσίμων αισθητήρων γλυκόζης με αποτέλεσμα να εκφράζονται προειδοποιήσεις από την εταιρεία Medtronic για απένταξη των υλικών αυτών από το Μητρώο Αποζημιούμενων προϊόντων του ΕΟΠΥΥ;

Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές;

2. Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές των προϊόντων που εντάσσει ο ΕΟΠΥΥ στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων του; Ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται βάσει του νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ 38 Α’/28.03.2017), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο: «δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ή διατροφικό σκεύασμα ή είδη πρόσθετης περίθαλψης, εξαιρουμένων των τεχνητών μελών και θεραπευτικών μέσων), με τις οποίες αυτό (με τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και συσκευασία) κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή αποζημίωσης του προϊόντος προσδιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση»;

3. Πώς ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων υλικά με τιμές εξαιρετικά χαμηλές, οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, «δεν συνάδουν με συγκριτικά οικονομικά δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και είναι απαγορευτική η διακίνησή τους στην Ελλάδα μέσω του Οργανισμού;

4. Ποιες είναι οι διασφαλίσεις που λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε υλικά τα οποία ο Οργανισμός ενέταξε στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων;

Θα υπάρξει συμμετοχή των ασθενών;

5. Από τους αισθητήρες που αποζημιώνονται στο ΦΕΚ 4204 Β’, μόνο για έναν αισθητήρα υπάρχει η επισήμανση ότι συνδέεται με την αντλία Minimed 780G. Πώς προέκυψε το δεδομένο αυτό;

6. Τι προβλέπεται στην περίπτωση που μία εταιρεία πάροχος του ΕΟΠΥΥ καταθέσει αίτημα απένταξης προϊόντων από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του Οργανισμού; Ποια διαδικασία ακολουθείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση αυτή;

7. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίτημα απένταξης προϊόντων, μπορεί μια εταιρεία να επιβάλλει πρόσθετη συμμετοχή στους πάσχοντες παρά τις σαφείς διατυπώσεις του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ;

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας

Οι πάσχοντες από διαβήτη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 13:00 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ την επανεξέταση της εν λόγω απόφασης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή ζητάει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο για την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και προαναγγέλλοντας ερώτηση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καλεί τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει την απόφαση αυτή.

Αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:

«Με αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής.

»Η κοινότητα των διαβητικών και οι Σύλλογοι ασθενών διαμαρτύρονται έντονα και απαιτούν συνέχιση της δωρεάν κάλυψης των συσκευών αυτών και των αναλωσίμων τους. Καταθέτουμε αύριο στη Βουλή ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας με αίτημα την επανεξέταση της απόφασης.

»Είναι ζήτημα σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικογενειών τους».

Απαράδεκτη απόφαση

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να περικόψει τα αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας στους διαβητικούς και ζητάει την απόσυρση της διάταξης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας την οργή και αγανάκτηση που έχει επιφέρει η συγκεκριμένη απόφαση στους ασθενείς με διαβήτη και ιδιαίτερα των γονιών με μικρά παιδιά, στην Ερώτηση, σημειώνουν τα εξής:

«Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μία ακόμα απόφαση της κυβέρνησης, που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, η οποία περικόπτει παραπέρα τις παροχές υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς.

»Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες που λειτουργούν με τις αντλίες ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη (συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης) από 225€ το μήνα στα 100€, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ρημάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλήττονται ιδιαίτερα οι οικογένειες των χρονίως πασχόντων.

Άκρως απαραίτητοι

»Οι αισθητήρες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για την λειτουργία των αντλιών νέας γενιάς γιατί ρυθμίζουν την παροχή ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τον ασθενή, τους γονείς των παιδιών, τους φροντιστές μέσω εφαρμογής στο κινητό για τα επίπεδα σακχάρου και το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας, ούτως ώστε να παρέμβουν.

»Στην περίπτωση αυτή, η αντλία ναι μεν σταματάει την παροχή ινσουλίνης, αλλά πρέπει να επέμβει ο φροντιστής για να αποφευχθεί το υπογλυκαιμικό κώμα, άκρως επικίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

»Η παραπάνω απόφαση, πέραν του ότι εντάσσεται στην λογική των γενικευμένων περικοπών της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών στους ασθενείς, έχει και την λογική να αναγκασθούν οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι οικογένειές τους να προσφύγουν στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά για την κάλυψη των αναγκών τους.

»Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμες για όλους τους ασθενείς, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Με βάση αυτό το κριτήριο έχει χρόνια τώρα αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στις περικοπές των παροχών, στην επιβολή πληρωμών- πλαφόν –εξαιρέσεων στους ασθενείς στους χρονίως πάσχοντες με οποιονδήποτε τρόπο.

Βάρβαρη

»Θεωρούμε βάρβαρη και απαράδεκτη την παραπάνω απόφαση, γιατί πρακτικά οδηγεί στη λογική ότι τα νέα θεραπευτικά μέσα, τα φάρμακα και οι θεραπείες νέας τεχνολογίας, θα είναι διαθέσιμα μόνο για αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν. Γιατί η παραπάνω απόφαση δεν μειώνει μόνο την αποζημίωση, αλλά είναι και απαγορευτική στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για τους ασθενής των λαϊκών οικογενειών, μιας και οι αντλίες ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους αισθητήρες.

»Η κρίση δε που θα δημιουργηθεί στην διάθεση των θεραπευτικών μέσων υψηλής τεχνολογίας, έτσι όπως λειτουργεί η αγορά σε συνδυασμό με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει σε αυτό που χρόνια προωθείται από την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή στην αποδοχή από τους ασθενείς και τους γονείς των παιδιών να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ένα μέρος των θεραπειών σε χρήμα και από κει και πέρα ο ασθενής και η οικογένειά του να αγοράζει τα “προϊόντα!” πλέον που μπορεί να πληρώσει από την ¨ελεύθερή σας αγορά¨.

»Τα παραπάνω εντάσσονται στη λογική του ελάχιστου πακέτου παροχών για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, της λογικής κόστους οφέλους και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στο φάρμακο, στην βιοϊατρική τεχνολογία, την κερδοφορία, την υπέρτατη αξία του καπιταλισμού.

Επικίνδυνη λογική

»Λογική άκρως επικίνδυνη για την ίδια την ζωή και πορεία της υγείας, ιδιαίτερα των παιδιών με νεανικό διαβήτη και των χρονίως πασχόντων από τα λαϊκά στρώματα .

»Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν με ό,τι βίωσαν οι χρονίως πάσχοντες μέσα στην κρίση και στην πανδημία στη χώρα μας και στις άλλες χώρες του καπιταλισμού από το σμπαράλιασμα του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας.

»Κατάσταση που βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο οι ανασφάλιστοι διαβητικοί και οι άλλοι χρόνιοι πάσχοντες όλα αυτά τα χρόνια, που ουσιαστικά έχουν αποκλεισθεί από τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, αφού σε ελάχιστους έχει τοποθετηθεί η ειδική αντλία ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ζουν μια καθημερινή αγωνία να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις ή να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα φάρμακα και αναλώσιμα που τους παρέχονται δωρεάν.

Απόσυρση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ

»Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί από πλευράς των διαβητικών και των οικογενειών τους

»Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί:

– Για την απόσυρση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ της 8ης Αυγούστου για τις περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας (αισθητήρων) για τους διαβητικούς τύπου 1.

– Για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να καλύπτονται 100% από το κράτος όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, αισθητήρες, αντλίες για όλους τους διαβητικούς με βάση τις ανάγκες και τις υποδείξεις των ειδικών.

– Για να εξασφαλισθεί πλήρης κάλυψη, με ό,τι επιτάσσει η επιστήμη, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων χωρίς καμιά διάκριση των ανασφάλιστων διαβητικών Ελλήνων και μεταναστών, με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών για εξετάσεις, φάρμακα, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, αντλίες και αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας».