Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται η πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί οι οποίοι κάνουν εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα, ενόψει της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων από νησιά αλλά και από το άνοιγμα των σχολείων.

O  καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο MEGA για την πορεία της πανδημίας και εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Έκανε λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  καθώς όπως ανέφερε διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση

«Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κοροναϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος πάντως σχετικά με την επιστροφή των αδειούχων απάντησε πως ενδεχομένως η αποκλιμάκωση να επηρεαστεί.

«Ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, και εκεί που είχαμε αποκλιμάκωση της τάξεως του 20% τώρα θα έχουμε 10%. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τρόπος να αλλάξει η τάση, η οποία είναι ξεκάθαρη και οφείλεται στο γεγονός πως έχει νοσήσει αρκετός κόσμος και από την Όμικρον 4 και 5, οπότε κάθε νέο κύμα αρχίζει να μειώνεται όταν φτιάχνεται ανοσία γύρω από αυτό» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τα μέτρα για τα σχολεία

Σημείωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος που να μας ανησυχεί, οπότε με το άνοιγμα των σχολείων «δεν θα χρειαστούν πολλά μέτρα».

Σε  ό,τι αφορά την περίοδο του χειμώνα, ο καθηγητής είπε πως ενδεχομένως μέχρι την εμφάνιση του επόμενου στελέχους, που συνήθως γίνεται κάθε 6μηνο, θα έχουμε στα χέρια μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

«Τα νέα εμβόλια θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στα νέα κυκλοφορούντα στελέχη, οπότε και κάποιο καινούριο να βγει θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό» προσέθεσε.

Αναφορικά με την 4η δόση σημείωσε πως όσοι την λάβουν, θα μπορούν να κάνουν άφοβα και το νέο εμβόλιο.

«Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος να περιμένουμε να έρθουν τα καινούρια εμβόλια διότι δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έρθουν, αλλά και να έρθουν δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να περιμένουν γύρω στον ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν μείνει “ακάλυπτοι” για 4-5 μήνες» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Θα μάθουμε να συμβιώνουμε τον κοροναϊό»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, « εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, ότι «οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας», είπε ότι συμφωνεί, καθώς πλέον όλες οι υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν επικρατήσει είναι περίπου σαν βαρύ κρυολόγημα και προκαλεί λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού κι όχι πνευμονίες.

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κοροναϊό, όπως μάθαμε να συμβιώνουμε και με την γρίπη.

Ερωτηθείς για το αν όλα αυτά οδηγούν και στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας μέτρων και εμβολίων, είπε ότι το βασικότερο είναι να τηρούμε αυτονόητους κανόνες προστασίας που θα μας βοηθήσουν και αποδεσμευθούμε από ότι παραμένει υποχρεωτικό.

«Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να είναι υποχρεωτικό να φοράμε τη μάσκα όταν κάνουμε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να το επιλέξουμε μόνοι μας», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.