Στο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» προσγειώθηκε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να είναι παρών και δώσει το σήμα για τον απόπλου του τέταρτου και πλέον σύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αναμένεται κατά τη διάρκεια της φιέστας και αφού επιθεωρήσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», όπως σημειώνει το Anadolu, να δώσει τις λεπτομέρειες την πορεία που θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο και τον προορισμό του.

Διαβάστε επίσης: «Πρόταση» Οικονόμου σε Ακάρ για κολυμβητικό αγώνα ειρήνης Ελλήνων και Τούρκων

Σενάρια και στοχεύσεις

Στο παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια. Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις.

Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.

Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον «ανώδυνη».

Η Γαλάζια Πατρίδα

Στόχος της Τουρκίας θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να αποδείξει ότι υπερασπίζεται το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγει τις προκλήσεις.

Με το ερώτημα που μπαίνει εμφατικά πλέον από αναλυτές πέραν των αντιδράσεων Αθήνας και Λευκωσίας να αφορά και τις αντιδράσεις των συμμάχων και της Δύσης.