Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στη ΔαδιάΈβρου, με το μέτωπο να μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τη φορά του ανέμου.

Τα εναέρια μέσα, τα οποία έδιναν «μάχη» με ρίψεις νερού για να περιορίσουν τη φωτιά, σταμάτησαν, ενώ λίγο πριν τις 9 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Δαδιάς προς Σουφλί.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με αποτέλεσμα να ζητηθεί από όσους βρίσκονταν εκεί να μετακινηθούν.

Η φωτιά περικύκλωσε και την Ιερά Μονή της Θεοτόκου στη Δαδιά, η οποία και εκκενώθηκε άμεσα. Τελικά η φωτιά δεν μπήκε στο μοναστήρι, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από τους αρμόδιους.

Πλέον τα μέτωπα είναι 4 στη Δαδιά. Στο σημείο επιχειρούν 32ο πυροσβέστες, ενώ αναμένεται να είναι μια ακόμη κρίσιμη νύχτα. Ο στρατός δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες.

Αναπροσαρμογές επί του πεδίου αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπως δήλωσε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ»

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης.

«Παλεύουν οι δυνάμεις εκεί, μπουλντόζες ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, έχουν μπει μέσα και οι δασικοί, και οι πυροσβέστες έχουν κάνει εγκαταστάσεις και τρέχουν. Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή – αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Μάχη για να σωθούν σπάνια είδη πτηνών

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, Γιάννης Μητσόπουλος, σημείωσε πως η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη.

«Η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί από χθες. Δίνεται μια μεγάλη μάχη, υπάρχουν δυνάμεις του στρατού, της πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας και πολλοί εθελοντές».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, «από σήμερα το πρωί γίνεται μια αντιπυρική που κόβει στη μέση το πάρκο για να μην περάσει η φωτιά και να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα».

Τις δυνάμεις της πυρόσβεσης δυσκολεύει η φορά και όχι η ταχύτητα του ανέμου, καθώς και το ανάγλυφο της περιοχής.

«Σίγουρα η φωτιά θα συνεχίσει αρκετές μέρες καθώς υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Το δάσος είναι πυκνό, το περισσότερο νερό μένει στα δέντρα και δεν φτάνει κάτω που καίει η φωτιά. Χρειαζόμαστε υπομονή».