Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές κινήσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας κατά της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου  Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας διατυπώθηκαν κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι για ορισμένα νησιά δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ για μία ακόμη φορά έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Προκλήσεις χωρίς τέλος

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  αναφέρθηκε στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16 στην Ουάσιγκτον, και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται.

Αναφερόμενος στο θέμα των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, ο Τσαβούσογλου έβαλε ζήτημα διαφοράς ενάεριου χώρου της Ελλάδας με χωρικά ύδατα λέγοντας ότι με 6 μίλια χωρικά ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς ιδιοκτησίας τους δεν είναι ξεκάθαρο

Σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας σε σχέση με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Αναφέρθηκε σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία όπως υποστήριξε η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» υποστηριξε ο τουρκος υπουργός Εξωτερικών.

Θράσος από την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» και για «παραβιάσεις των (σ.σ. τουρκικών) χωρικών υδάτων και του (σ.σ. τουρκικού) εναέριου χώρου», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «αυξανόμενες» και «απαράδεκτες».

Διαβάστε επίσης: Πού θα στείλει το τέταρτο γεωτρύπανο ο Ερντογάν

Όπως σημειώνεται σχετικά, στη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν «τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».

Μπαράζ προκλήσεις με δεκάδες παραβιάσεις

Και δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά χθες, η Άγκυρα προχώρησε σε μπαράζ προκλητικότητας  με 75 παραβιάσεις  στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 75 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ υπήρξαν και 5 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί για τα αναχαιτίσουν.

Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από ένα UAV, οι 15 από 10 σχηματισμούς F-16 και οι 28 από δύο CN-235.