Για το ζήτημα της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις, ότι δεν πρέπει να περιμένουν τα νέα εμβόλια, ενώ χαρακτήρισε σωτήρια τη μάσκα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, η καθηγήτρια είπε: «Ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις πρέπει να κάνουν την τέταρτη, δεν χρειάζεται να περιμένουν για το νέο εμβόλιο που κάποια στιγμή θα εμφανιστεί, και το οποίο θα καλύπτει τις νέες μεταλλάξεις. Δεν έχουμε ακόμα δημοσιευμένα δεδομένα για νέα εμβόλια, έχουμε δεδομένα μόνο για τα υπάρχοντα εμβόλια και για την τέταρτη δόση, η οποία προστατεύει πάρα πολύ ειδικά την τρίτη ηλικία».

Ποιοι νοσούν βαρύτερα

«Αυτή τη στιγμή νοσούν βαριά κυρίως τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και πιο ευάλωτα, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί. Προφανώς τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένα, έχουν πιθανότητα για πολύ βαριά νόσηση», επισήμανε η κ. Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, από τα επιδημιολογικά στοιχεία, οι επιστήμονες δεν λαμβάνουν υπόψιν τόσο τα νέα κρούσματα που δηλώνονται, γιατί μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικός ο αριθμός.

«Λαμβάνουμε υπόψιν τα λύματα, τα οποία δείχνουν μείωση στην Αθήνα, κάποιες σταθεροποιητικές αλλά αυξημένες τάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, και μετά βλέπουμε ότι έχουμε περισσότερα εισιτήρια από εξιτήρια στα νοσοκομεία. Και έχουμε αυξημένους θανάτους, περισσότερους από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη. Επομένως, πάνω από το 50% είναι και πάνω από 80 ετών», εξήγησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας χαρακτήρισε «σωτήρια» τη χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, «δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό να τις φοράμε».