Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην περιοχή Άγναντα Ηλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καίει αγροτοδασική έκταση κοντά στο δρυοδάσος Φολόης.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, μια ομάδα ΕΜΟΔΕ, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς και χωματουργικά και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν στο ilialive.gr πως δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο χωριό Άγναντα.

Ωστόσο, με πρωτοβουλία του δήμου Ήλιδας έχει διατεθεί λεωφορείο για την μεταφορά κατοίκων που πιθανά να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» τραυματισμένος, καθώς έχει υποστεί εγκαύματα από την πυρκαγιά.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Πλέον έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα σημεία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.