Μεγάλη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει σε δύσβατη δασική έκταση στη Σάμο, την ώρα που το κλίμα στο νησί είναι βαρύ μετά το τραγικό συμβάν με την πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα.

Το πύρινο μέτωπο έχει μεγαλώσει, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων, με τους τοπικούς φορείς να προχωρούν στην εκκένωση χωριών. Παράλληλα, το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς βοηθούν και οι δυνατοί άνεμοι, περίπου στα 6-7 μποφόρ, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και για την πτώση του ελικοπτέρου.

Η φωτιά άρχισε από τον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου. Λόγω των ισχυρών ανέμων πέρασε από τον Μαραθόκαμπο και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριάς Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα.

Δείτε βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς

Κάηκαν σπίτια και μοναστήρι

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 49 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, ενώ βοηθούν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα, καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.

Δυνατοί άνεμοι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το έργο των δυνάμεών της, και των εθελοντών που συνδράμουν, δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Επιτόπου είναι ο συντονιστής Επιχειρήσεων του ΠΣ, αρχιπύραχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, από κοινού με τη διοικήτρια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Σάμου, πύραρχο Σταυρούλα Μπονέ, και τον διοικητή της ΠΥ Σάμου, αντιπύραρχο Γεώργιο Μιαούλη.