Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στην Τουρκία, που κατηγορούν την Ελλάδα ότι έχει βάλει στόχο να αποκλείσει τη γειτονική χώρα από το Αιγαίο και να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο με τη στήριξη των ΗΠΑ. Μετά την προκλητική κίνηση του κυβερνητικού εταίρου και ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε χάρτη του Αιγαίου με τα μισά νησιά και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία, πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα μιλούν για σχέδιο επίθεσης από τη μεριά της Αθήνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ από την άλλη σε έντονο ύφος απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια

Μέσα σε αυτό πλαίσιο και βλέποντας ως απειλή τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Ελλάδα, Τούρκοι αναλυτές μεταδίδουν εντελώς ανυπόστατα σενάρια ότι η Ελλάδα θέλει να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο και να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο.

Όπως μεταδίδει το ΣΚΑΪ, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Ισμαΐλ Χακί Πεκίν δήλωσε ότι σκοπός είναι «ένας πόλεμος σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα που δίπλα της είναι οι ΗΠΑ. Στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν τον στόλο και την αεροπορία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ελληνικό σχέδιο είναι να κλείσει η Αθήνα στην Τουρκία την πρόσβαση στο Αιγαίο, να την εγκλωβίσει, να μην μπορεί να αντιδράσει, και η Ελλάδα να καταλάβει την Ίμβρο και την Τένεδο που βρίσκονται κοντά στα Στενά.

«Η καταστροφή του στόλου μας θα έχει παρόμοια αποτελέσματα με όσα συνέβησαν με τον Ιμπραήμ πασά. Μία νέα Ναυμαχία του Ναυαρίνου.