Στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria), που θα γίνει στις 12.00, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσκεκλημένοι είναι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, όπως και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογo του Κώστα Σκρέκα.

3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

Πριν από την τελετή των εγκαινίων ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στο νομό Ροδόπης.