Ενισχύει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών,  το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην εκλογική διαδικασία.

Περιλαμβάνει επίσης τη διάταξη, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από φορείς και την αντιπολίτευση, με την οποία αφαιρείται από τους επικεφαλής των παρατάξεων στου δήμους, η δυνατότητα να θέτουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγοντα.

Προεκλογικό(;) νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί αύριο, Πέμπτη,  προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διατάξεων που αφορούν στην εκλογική διαδικασία, τον έλεγχο δαπανών των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο

Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, με πιο σαφείς διατυπώσεις ως προς τα ακριβή ποσά των κυρώσεων που αφορούν κόμματα που δεν τηρούν τους κανονισμούς, είτε αυτά λαμβάνουν είτε δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, καθώς και κυρώσεις για παραβίαση των κανονισμών για τις χρηματοδοτήσεις την προεκλογική περίοδο ισχύουν και για τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Όπως αναφέρεται, στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν την προεκλογική περίοδο επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 20% της τακτικής επιχορήγησης, ενώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν επιχορήγηση προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ. Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν στα 200.000 ευρώ σε περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν θέλει να υπαχθεί σε έλεγχο των οικονομικών του.

Διαβάστε επίσης: Κάλπες το φθινόπωρο έδειξε ο Μητσοτάκης – Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες