Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ να απαγορεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με εκατομμύρια γυναίκες να διαδηλώνουν αποφασισμένες ότι δεν θα επιτρέψουν να τις γυρίσουν δεκαετίες πίσω. Ήδη Πολιτείες που ελέγχονται από Δημοκρατικούς δηλώνουν ότι θα λειτουργήσουν ως «καταφύγιο» για γυναίκες που ο νόμος θα έχει εφαρμοστεί στον τόπο κατοικίας τους.

Ωστόσο, ο David Cohen, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Drexel, αναφέρει στους New York Times ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις γυναίκες που θα προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα των Πολιτειών ότι θα μπορούν να το κάνουν νόμιμα. Αν και τώρα δεν ισχύει κάποιου είδους τέτοια απαγόρευση, ο Cohen, αναφέρει ότι ένας επιθετικός εισαγγελέας μπορεί να «τεντώσει» τον νόμο όσο περισσότερο μπορεί.

Οι άνθρωποι που βοηθούν μια γυναίκα που ζητάει άμβλωση σε μια γειτονική πολιτεία θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύουν από ποινική δίωξη.

Κυνήγι μαγισσών

«Είναι δύσκολο να πούμε σε αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό [οι εισαγγελείς] να κυνηγήσουν και τους ανθρώπους που βοηθούν μια γυναίκα να κάνει  άμβλωση», δήλωσε. «Όπως τον οδηγό ή τον γιατρό που τις βλέπει».

Τόσο το Τέξας όσο και η Οκλαχόμα ψήφισαν πρόσφατα νόμους για απαγορεύσεις αμβλώσεων που επιτρέπουν σε ιδιώτες να μηνύουν όσους κάνουν αμβλώσεις ή που με κάποιον άλλο τρόπο βοηθούν μια γυναίκα να κάνει την επέμβαση.

Πολλές οργανώσεις εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άμβλωση στην πολιτεία τους να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα της πολιτείας για να λάβουν περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης μιας χούφτας εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού για τους υπαλλήλους που χρειάζονται άμβλωση.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν, οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα όπου μπορούν», δήλωσε ο κ. Κοέν. «Αλλά δεν είναι μια απλή απάντηση».