«Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ σφράγισε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Σε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων κατάφερε με τη διεθνή ακτινοβολία του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μήνυμά του, για τη σημερινή επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου ενώ προσθέτει ότι «26 χρόνια από τον θάνατο του ανεπανάληπτου ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης, το μοναδικό του αποτύπωμα παραμένει ανεξίτηλο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως «ο ελληνικός λαός ακόμη και σήμερα βλέπει πόσο σημαντικές ήταν οι πολιτικές προτεραιότητες, που έθεσε το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή», κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που όπως σημειώνει «κρατά όρθια την ελληνική κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στην περίοδο της πανδημίας».

Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης υπενθυμίζει την εθνική συμφιλίωση που έχει «ως αποτέλεσμα οι νέες γενιές, παρά τις δυσκολίες, να μεγαλώνουν σε ένα σταθερό περιβάλλον ώριμης δημοκρατίας, χωρίς διακρίσεις και πάθη του παρελθόντος. Η ανοδική κοινωνική κινητικότητα και η μείωση των ανισοτήτων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για περισσότερες ευκαιρίες στους μη προνομιούχους και μια εύρωστη μεσαία τάξη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου και τις ανοιχτές πληγές που άφησε ο “Αττίλας”, ο Ανδρέας Παπανδρέου άσκησε μια πραγματικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. “Άνοιξε τον δρόμο για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας. Την ακηδεμόνευτη Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες. Την Ελλάδα που οικοδομεί ισότιμες συμμαχίες“.

Τέλος, εκφράζει τη μεγάλη συγκίνηση και χαρά του που στις 6 Ιουλίου παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών τιμάται ο ιστορικός ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας το Αμφιθέατρο, που θα φέρει το όνομα του, στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ