Συγκεντρώσεις θα γίνουν αύριο, Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα ενάντια στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε προχθές η βρετανική κυβέρνηση.

Ενώνουν τους φωνές τους πολίτες από όλο τον κόσμο

«Να στηρίξουμε την ελευθερία του Τύπου. Να στηρίξουμε την ελευθερία της διακίνησης της πληροφορίας. Να στηρίξουμε την Δημοκρατία» τονίζεται στο κάλεσμα για τις διαμαρτυρίες στην Αθήνα (πλατεία Μοναστηρακίου) και Θεσσαλονίκη (πλατεία Ναυαρίνου).

«Η απόφαση για την έκδοση του Τζ. Ασάνζ στις ΗΠΑ, του αγωνιστή δημοσιογράφου που σε μία εποχή ποικίλων εκδουλεύσεων ξεσκέπασε κακώς κείμενα ισχυρών, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην μακρά πορεία κατάρρευσης όχι μόνο του ίδιου, αλλά και των όποιων δημοκρατικών θεσμών έχουν απομείνει. Χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο αντιδρούν ενώνοντας τις φωνές τους για το μέλλον όλων μας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Θα έπρεπε να τιμάται

Στην ανακοίνωση παρατίθεται και δήλωση του μεγάλου Αμερικανού διανοούμενου, Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος έχει υπογραμμίσει πως «ο Ασάνζ δεν θα έπρεπε να διώκεται. Θα έπρεπε να τιμάται. Υπερασπίστηκε την Δημοκρατία./…/Είναι η ίδια ιστορία όπως πάντα…

»Είναι αυτές οι φωνές στο δρόμο που μπορούν να τερματίσουν αυτήν την τραγωδία των βασανιστηρίων και των διώξεων του Ασάνζ, όπως όλα τα άλλα, όπως το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως οι σοσιαλδημοκρατικές πρωτοβουλίες στη δεκαετία του 1930, τα μέτρα του New Deal, όπως το αντιπολεμικό κίνημα, όπως το γυναικείο κίνημα, τα πάντα, πάντα η ίδια απάντηση. Είναι ο ακτιβισμός των ατόμων που ενώνονται, εργάζονται ενάντια σε συχνά πολύ σοβαρά εμπόδια  αλλά για έναν σκοπό που τους ξεπερνάει».

Ο 50χρονος Αυστραλός δημοσιογράφος κινδυνεύει να καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών από τις αρχές των ΗΠΑ, που τον κατηγορούν για «κατασκοπεία» λόγω της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών κι απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Είχε συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε με την υγεία του να έχει κλονιστεί.