Αδειάζει η κλεψύδρα για την κατάθεση των πορισμάτων από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογριά για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο τα δύο παιδιά της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου και οι απαντήσεις για το θρίλερ της Πάτρας έρχονται όλο και πιο κοντά.

Τα πορίσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τους δύο επιστήμονες να έχουν καταλήξει στο τι οδήγησε τη Μαλένα και την Ίριδα στο θάνατο.

Προηγουμένως, οι δύο ιατροδικαστές θα λάβουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δρομολογούνται εξελίξεις

Η έξι μηνών Ίριδα και η 3,5 ετών Μαλένα, φαίνεται πως δρομολογούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, δεν έχει ανιχνευτεί καμία τοξική ουσία στους ιστούς των δύο παιδιών.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τοξικός παράγοντας που να συμμετέχει στους μηχανισμούς θανάτων, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Alpha, το πόρισμα δεν θα αναφέρει ως αιτία θανάτου τα παθολογικά αίτια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα των δύο ιατροδικαστών θα κάνει λόγο για κοινή αιτία θανάτου στα δυο κοριτσάκια, για αρνητικές τοξικολογικές εξετάσεις, για μη παθολογικά αίτια, αλλά και ασφυκτικό θάνατο -σύμφωνα με τα ιστοπαθολογικά ευρήματα.

«Εγκληματική ενέργεια»

Μιλώντας στο MEGA, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι «το παζλ της σκοτεινής ιστορίας της Πάτρας ολοκληρώνεται και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν τελειώσει τα πάντα σχετικά με την έρευνα γύρω από τους θανάτους των τριών παιδιών».

Όπως ανέφερε, στο πόρισμα για το θάνατο της Ίριδας, αυτός θα αποδοθεί σε δολοφονική ενέργεια δια ασφυξίας, αποκλείοντας άλλα ενδεχόμενα όπως η αγενεσία φλεβοκόμβου – που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξαν δυσχέρειες στην υπόθεση της Μαλένας, καθώς δεν έχουν διασωθεί ζωτικά όργανα του κοριτσιού, όπως ο εγκέφαλος, που θα μπορούσαν να δείξουν πιο εύκολα την πιθανότητα ασφυξίας. «Ωστόσο, εκτιμάται πως ο θάνατος της Μαλένας θα αποδοθεί σε εγκληματική ενέργεια» συμπλήρωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Έρχονται νέες διώξεις;

Την ώρα που αναμένονται οι καθοριστικές εκθέσεις των ιατροδικαστών, οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών που έχει αναλάβει την υπόθεση θα βρεθεί ξανά στην Πάτρα.

Θα λάβει καταθέσεις από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της οικογένειας -με πρώτους τους Μάνο Δασκαλάκη και Δήμητρα Πισπιρίγκου- αλλά και από την ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα που διενήργησε τη νεκροψία στο βρέφος, η οποία θα κληθεί να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου του βρέφους.

Ειδικά στην περίπτωση της Ίριδας, η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου βρισκόταν μαζί της το μοιραίο βράδυ στο διαμέρισμα της οδού Μπιζανίου, ενώ είχε προχωρήσει σε δηλώσεις που προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με τα γεγονότα και τη χρονική τους βάση.

Το χρονικό των θανάτων των τριών παιδιών

Η 3,5 ετών Μαλένα, πέθανε το καλοκαίρι του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ παράλληλα είχε αντιμετωπίσει και μια σπάνια μορφή λευχαιμίας λαμβάνοντας μια σειρά χημιοθεραπειών. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του αποδόθηκαν από την ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Σήμερα, η επανεξέταση του φακέλου της αναδεικνύει το ενδεχόμενο της ασφυξίας.

Ο θάνατος της 6 μηνών Ίριδας, είχε αποδοθεί σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Από την ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους, εντοπίστηκαν κάποιες αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.