«Οι μεθυσμένοι», μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ιβάν Βιριπάγεφ ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 31 Μαΐου στην Κάμιρο από την ομάδα 10oz, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη. Τους ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί Σεμέλη Μητροπούλου, Nίκος Ντάσης, Αιμιλία Κεφαλά, Μαρία Γεωργάκα, Σπύρος Κεκρίδης, Γιώργος Αρβανίτης, Αργυρώ Θεοδωράκη, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μάιρα Άμσελεμ και Τάκης Ζαχαριάδης.

Δέκα άνθρωποι, μια νύχτα σε μια πόλη που μάλλον έχει βρέξει, μεθούν και χάνουν την ισορροπία τους. Αιωρούμενοι μεταξύ γης και ουρανού, αποφασίζουν να αναζητήσουν με βία, την ομορφιά κάτω από τα λερωμένα ρούχα τους.

Η Ελεάνα Τσίχλη γράφει στα «Νέα» για τη γέννηση της παράστασης και την εξέλιξή της επί σκηνής.

«Οι Μεθυσμένοι του Ιβάν Βιριπάγιεφ, πήραν την πρώτη τους ανάσα τον Δεκέμβριο του 2020. Μέσα στη συνθήκη του δεύτερου εγκλεισμού και της αβεβαιότητας για το πότε και πώς θα ξαναβγούμε στον κόσμο, πότε και πώς θα είναι το θέατρο μετά, ακούμπησα το έργο αυτό στην ομάδα των τότε τελειοφοίτων της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, ως πρόταση για τις διπλωματικές τους εξετάσεις, κατόπιν του καλέσματος του Αργύρη Ξάφη.

Οι πρώτες επαφές μας μέσα από οθόνες και το μέλλον του εγχειρήματος αβέβαιο εξαιτίας της πανδημίας. Κι όμως, αυτά τα 11 άγνωστα σε συνθήκες πραγματικής ζωής πρόσωπα που συναντιόνταν σε 11 διαφορετικά παράθυρα, έτρεφαν μια υπέρμετρη θέληση να πουν από κοινού μια ιστορία.

Με τον καιρό οι Μεθυσμένοι συναντήθηκαν. Στην αρχή σε καλά κρυμμένα – μα καταπράσινα – μέρη της πόλης μας και στη συνέχεια, όταν οι καιροί μας το επέτρεψαν και πάλι, πατώντας στη σκηνή, σε αίθουσες μαθημάτων και προβών.

Τα πρόσωπα του έργου δεν ξέρουν πού θα βρίσκονται αύριο. Το ίδιο συνέβαινε και σε όλους εμάς. Κι όμως, μετά από 10 μήνες, 10 νεαροί καλλιτέχνες κατάφεραν να αρθρώσουν με τον ασταθή βηματισμό των μεθυσμένων, μα και με μια άγρια πίστη για το κάθε τους βήμα, πάνω στη σκηνή, την οδύσσεια του σύγχρονου ανθρώπου, του ανθρώπου του τώρα μας, ενός ανθρώπου σε διαρκή αιώρηση που κοιτά έκθαμβος το αύριο με βλέμμα πρωτόγνωρο.

Οι Μεθυσμένοι, του Ιβάν Βιριπάγιεφ, πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Black Box του Ωδείου Αθηνών, το Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο των διπλωματικών εξετάσεων των τελειοφοίτων της ίδιας χρονιάς. Και μετά τον χώρο της σχολής, άνοιξαν τους φελλούς των γυάλινων μπουκαλιών τους για παρακάτω. Έφτιαξαν τη ομάδα 10oz., και τον Μάιο του 2022, για 8 ακόμα παραστάσεις, βρίσκονται στην «ΚΑΜΙΡΟ», στην Κυψέλη.

Ανάμεσα σε λάκκους γεμάτους λάσπη, ανάμεσα σε νωπά κουφέτα, σε πένθιμες κορνίζες, σε εύφλεκτους χαρτοφύλακες, δέκα άνθρωποι, μια νύχτα σε μια πόλη που μάλλον έχει βρέξει, μεθούν και χάνουν την ισορροπία τους. Αιωρούμενοι μεταξύ γης και ουρανού, αποφασίζουν να αναζητήσουν με βία, την ομορφιά κάτω από τα λερωμένα ρούχα τους.

Σαν σε ομαδική αναμνηστική φωτογραφία συναντιούνται: οι τραυματιοφορείς ενός ασθενοφόρου που δε φροντίζει τους μεθυσμένους, μια μοιχαλίδα, ο Dr. House, δύο τραπεζικοί υπάλληλοι, μια σύζυγος που αποκτά φωνή, o Lars Von Trier, μια νύφη, η πανέμορφη Γκιουλμπαχάρ, ο Bill Gates, μια πόρνη, και ο Ιησούς Χριστός. Κάποιος κλαίει.

Είναι άραγε ο ψίθυρος του Θεού;».