Σε τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία φοιτητών, προχώρησε η Αστυνομία. Το ΑΠΘ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης  για ακόμα μία φορά, με μολότοφ και χημικά να δημιουργούν έκρυθμο σκηνικό.

Ειδικότερα, μετά το τέλος της πορείας των φοιτητικών συλλόγων και αντιεξουσιαστών, αρκετοί κουκουλοφόροι εισήλθαν στο χώρο του πανεπιστημίου και επιτέθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από την Γεωπονική.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της Σχολής Βιολογίας, στο ισόγειο του οποίου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη, που είχε προκαλέσει συνεχείς εντάσεις.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα, με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία και ειδικότερα η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ για την περιφρούρηση εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, πυροδότησαν πολύ σοβαρά επεισόδια.

Ο τραυματισμός ενός φοιτητή το πρωί της Πέμπτης, ο πετροπόλεμος και τα χημικά, αποτέλεσαν αφορμή για την πραγματοποίηση το βράδυ της ίδιας μέρας, μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με νέο γύρο χημικών και την πρόκληση υλικών ζημιών σε τράπεζες και καταστήματα.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς επί του παρόντος θεωρεί ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν λάβει γενικευμένο χαρακτήρα.

Για κάποια κυβερνητικά στελέχη, οι αντιδράσεις στο ΑΠΘ ήταν αναμενόμενες, καθώς στο θέμα της βιβλιοθήκης υπήρχε προϊστορία.

Ομως, αμέσως μετά τα πρωινά επεισόδια, στις αντιδράσεις κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας προστέθηκε και η σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το βράδυ της Πέμπτης, τα επεισόδια έλαβαν μεγάλη έκταση. Ομως η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως κατεδείχθη και από τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι ότι το έργο της ανέγερσης της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί.

Πληροφορίες έλεγαν ότι επίκειται και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.

Ετσι λοιπόν, το ΑΠΘ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς η παρουσία της αστυνομίας κατά την πραγματοποίηση εργασιών για την αποκατάσταση της ζημιάς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που κατέληξαν σε βίαια επεισόδια με τον τραυματισμό δύο φοιτητών και ενός αστυνομικού. Τι τραύματα φέρει ο φοιτητής που χτυπήθηκε από ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Και ενώ το ζήτημα αποτελεί και μεγάλο πολιτικό «αγκάθι» με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παίζουν… πινγκ – πονγκ δηλώσεων και ανακοινώσεων, η Αστυνομία, όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αντίθετα προανήγγειλε και την ισχυροποίηση των δυνάμεών της στον χώρο.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικές δυνάμεις θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες ώρες φτάνοντας τις 4 διμοιρίες των ΜΑΤ που θα επιτηρούν τον χώρο του ΑΠΘ σε 24ωρη βάση και για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για να φτιαχτεί ξανά η βιβλιοθήκη που πριν από λίγο καιρό καταστράφηκε από βανδαλισμούς.

Ενισχύεται η φύλαξη εν όψει… πάρτι

Μάλιστα η αστυνομία θα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή τις επόμενες ώρες και μέρες, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι φοιτητές θα προσπαθήσουν να εισβάλουν εκ νέου στον χώρο της βιβλιοθήκης. Και αυτό γιατί είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πορεία κατά της αστυνομίας των πανεπιστημίων

Πορεία κατά της αστυνομική παρουσίας γενικότερα στα πανεπιστήμια

Πάρτι που γίνονται με εκατοντάδες νεαρούς στο πανεπιστήμιο κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο

Διαβάστε επίσης: Φθορές σε καταστήματα τραπεζών κατά τη διάρκεια της πορείας για το ΑΠΘ

Οι πρώτοι πανεπιστημιακοί αστυνόμοι

Ολα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι υπάλληλοι της πανεπιστημιακή αστυνομίας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και αναμένεται να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στα πανεπιστήμια τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Πορεία και νέα επεισόδια

Μετά το τέλος της πορείας των φοιτητικών συλλόγων και αντιεξουσιαστών, αρκετοί κουκουλοφόροι εισήλθαν στο χώρο του πανεπιστημίου και επιτέθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από την Γεωπονική.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της Σχολής Βιολογίας, στο ισόγειο του οποίου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη, που είχε προκαλέσει συνεχείς εντάσεις.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα, με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Φθορές σε καταστήματα τραπεζών

Με επιθέσεις εναντίον τραπεζών συνοδεύτηκε η πορεία κατά της παρουσίας της αστυνομίας στο ΑΠΘ της Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία προσήγαγε 9 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα τρία.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Σε ρεβανσιστική έξαρση κατά των νέων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», υποστηρίζουν με κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος, Διονύσης Καλαματιανός, με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, κατά τα οποία τραυματίστηκε ένας φοιτητής.

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι πεδία επίδειξης δύναμης και η τρομοκρατία μέσω της καταστολής δεν έχει καμία θέση μέσα σε αυτά», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον δημοκρατικό και ελεύθερο χαρακτήρα της ακαδημαϊκής κοινότητας από εκδηλώσεις βίας και προβοκατόρικες συμπεριφορές.

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ υπογραμμίζει πως «είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο».

Θεοδωρικάκος: Θα γίνει κανονικά η βιβλιοθήκη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διευκρίνισε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ. Ξεκαθάρισε  ότι η βιβλιοθήκη θα κατασκευαστεί κανονικά ενώ καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια στο ΑΠΘ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Διαβάστε επίσης:Επεισόδια στο ΑΠΘ: Τραυματίστηκε φοιτητής – Εικόνες & βίντεο

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες; Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».