Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την Ταϊβάν.

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από τον αμερικανό πρόεδρο «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της» να «προστατεύσει την κυριαρχία της», μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του κινεζικού στρατού.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Κίνα το 1949, η Ταϊβάν κυβερνάται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:  Ο Μπάιντεν πήρε τ’ όπλο του: Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν

Το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει στόχο «να επανενώσει» το νησί με «τη μητέρα πατρίδα». Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία, κυρίως στην περίπτωση που οι ταϊβανέζικες αρχές κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία του νησιού.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα από το Τόκιο ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στο νησί.

«Οι ΗΠΑ να μη στέλνουν λάθος μηνύματα στην Ταϊβάν»

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», απάντησε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητάμε έντονα από τις ΗΠΑ (…) να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους.

Το υπουργείο επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ότι χαιρετίζει και ευχαριστεί τον Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους προς την Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του νησιού θα εξακολουθήσει να ενισχύσει την άμυνά του και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της.

Τι είπε ο Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίστηκε από το Τόκιο, ότι η χώρα του έχει αναλάβει δέσμευση να εμπλακεί στρατιωτικά σε περίπτωση πολέμου στην Ταϊβάν.

Με τα όσα είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο, από κοινού με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Τζο Μπάιντεν δεν άφησε πολλά περιθώρια για να παρανοήσει κανείς τις προθέσεις του. Όσοι πρόσεξαν τα λόγια του, ασφαλώς ένιωσαν σοκ και δέος, κάνοντας μια προβολή στο μέλλον και σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση στον Ειρηνικό, ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

«Δεν θελήσατε να εμπλακείτε στρατιωτικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, για ευνόητους λόγους. Είστε όμως πρόθυμος να εμπλακείτε στρατιωτικά για να υπερασπιστείτε την Ταϊβάν, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο;», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε ένας δημοσιογράφος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ναι», απάντησε εκείνος μονολεκτικά και κατηγορηματικά. Παρά δε το γεγονός ότι δε ο ερωτών φάνηκε να μην πιστεύει στα αυτιά του και επανέλαβε την ερώτησή του – «Είστε;» – ο Μπάιντεν δεν άλλαξε την απάντησή του: «Αυτή είναι η δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει», είπε.