Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες Πέμπτη στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς του ευρύτερου Παρισιού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Έλαβε ιατρική φροντίδα, όμως η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή και έχει τεθεί σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Η Γαλλία έρχεται έτσι να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών όπου εμφανίστηκε μυστηριωδώς η ιογενής ασθένεια, μετά τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία και το Βέλγιο. Κρούσματα επιβεβαιώθηκαν επίσης σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης:

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με τη στενή επαφή και συνήθως είναι ήπια, με κύρια συμπτώματα τον πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα.

Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με τη στενή επαφή, ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, είναι όμως εξαιρετικά σπάνια σε άλλες χώρες.

Είναι συγγενική με την πολύ φονικότερη ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τη δεκαετία του 1980, και ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική, ενώ σε άλλες ηπείρους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η μετάδοση από σεξουαλική επαφή δείχνει πιθανό ενδεχόμενο, καθώς αρκετά κρούσματα στη Βρετανία αφορούν γκέι άνδρες, αν και μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε καταγραφεί η συγκεκριμένη οδός μετάδοσης.

Τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδονται στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί τον θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.