Το πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα λάβει χώρα υπό τη νέα ηγεσία διεξάγεται κάτω από μια ειδική συγκυρία – και κλείνει μια συνεδριακή σεζόν, στην οποία η παράταξη θέλησε να ξεχωρίσει, τόσο για την πολιτική της παρουσία όσο και για το άνοιγμά της σε ένα μη προνομιακό κοινό. Το σκεπτικό της «αλλαγής σκυτάλης» δεν είναι πάντως μόνο επικοινωνιακό, καθώς η πρόθεση είναι να φανεί πως μια ιστορική ελληνική παράταξη βρίσκεται πλέον στα χέρια της νέας γενιάς. Στην ομιλία του, ο Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να περιγράψει το όραμά του για τον χώρο, να προσδιορίσει τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία και να θέσει τα «ιστορικά προτάγματα» για τον χώρο, αλλά και να «περιχαρακώσει» ιδεολογικά τους δύο αντιπάλους του, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως θα τονίσει πως δίνει «τη μάχη του συγκεκριμένου», καθώς το κόμμα στοχεύει να δώσει ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες λύσεις στα προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αναδειχθεί ο διαχρονικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν όλοι οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, από τον Κώστα Σημίτη (που εκτός απροόπτου θα απευθύνει χαιρετισμό) έως τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα. Ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε την παρουσία του, δεν αποκλείεται μάλιστα και ο ίδιος να μιλήσει. Την πρώτη μέρα θα παιχτεί και ένα σχετικό ιστορικό βίντεο, από την περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου έως το σήμερα, που θα λειτουργήσει και ως συνδετικός κρίκος. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ποντάρει και στις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές παρουσίες, είτε φυσικές είτε μέσω βίντεο. Μία από αυτές, η υφυπουργός της Πορτογαλίας, αρμόδια για την κοινωνική στέγαση, θα μιλήσει σε ένα από τα τρία workshop που θα διεξαχθούν παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου – με θεματική που σχετίζεται με το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την κοινωνική κατοικία. Τα άλλα δύο εργαστήρια θα αφορούν τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, στο οποίο θα συμμετάσχουν καθηγητές και συνταγματολόγοι που σχετίζονται με την παράταξη, και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο θα συζητηθούν και άξονες του προγράμματος.

Η λογική πίσω από το συνέδριο, πέραν της πολιτικής διαδικασίας, είναι αυτό να μετατραπεί σε event και να συζητηθεί από ανθρώπους κάθε ηλικίας – γι’ αυτό οι συνεργάτες του Ανδρουλάκη αξιοποίησαν ιδέες και ενδιαφέρουσες πρακτικές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί βρίσκονται και άνθρωποι του πολιτισμού – καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί -, πρόσωπα γνώριμα στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, από τη Χαριλάου Τρικούπη επιστρατεύουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και TikTokers που θα καταγράφουν τις εργασίες από την Παρασκευή έως την Κυριακή, ενώ στον χώρο του Τάε Κβον Ντο θα υπάρχει και στούντιο podcast. Η λίστα του dj, που θα διαλέγει τη μουσική υπόκρουση, περιέχει κατά κύριο λόγο ροκ κλασικά κομμάτια από συγκροτήματα όπως οι AC/DC και οι Deep Purple. Το τραγούδι με το οποίο θα «μπει» ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ορχηστρικό και δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί.

O πράσινος ήλιος

Στο συνέδριο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά και η ταυτότητα του κόμματος, όπως αυτή ψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα από τη βάση. Ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μείνει ως έχει, χωρίς αλλαγές από το παραδοσιακό του σχήμα, η γραμματοσειρά όμως θα είναι διαφορετική και θα περιέχει τις λέξεις «ΠΑΣΟΚ» και «Κίνημα Αλλαγής». Ο ήλιος ενδέχεται να αλλάζει χρώμα, αν το απαιτούν ειδικές περιστάσεις, όμως η πράσινη μορφή του (ή η λευκή, σε πράσινο φόντο) είναι αυτή που θα χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση.