Tα μικρά ηλεκτρικά μοντέλα πόλης μπαίνουν στο στόχαστρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, μιας και η πρόοδος της ηλεκτροκίνησης στη συγκεκριμένη κατηγορία θα είναι αυτή που θα έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Για αυτο το λόγο και τρεις φίρμες του γκρουπ VW, η Cupra, η Skoda και η VW θα λανσάρουν έως το 2025 τρία λιλιπούτεια μοντέλα πόλης, που θα κινούνται αμιγώς ηλεκτρικά ( και θα είναι οχήματα μηδενικών ρύπων).

Η πρώτη σημαντική πληροφορία, είναι ότι και τα τρία μοντελάκια θα κατασκευάζονται στην Ισπανία, σε ένα νέο εργοστάσιο του γερμανικού ομίλου – το ονομάζει Gigafactory  – και το οποίο αποτελεί την πιο μεγάλη επένδυση της φίρμας, που θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το νέο εργοστάσιο θα παράγει τα νέα μοντέλα μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απαλλαγμένο από τις εκπομπές ρύπων, με βασικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας να ορίζεται ένα γιγάντιο ηλιακό πάρκο, που θα είναι αρκετά κοντά στο Gigafactory.

Προς το παρόν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα σκίτσα των συγκεκριμένων μοντέλων, το καθένα να εκπροσωπεί και ένα χρώμα. Το μπλε είναι για το μοντέλο της VW, η Skoda έχει το πράσινο χρώμα και το μαύρο το εκπροσωπεί η Cupra.

Και τα τρία μοντέλα θα «πατάνε» σε μια νέα πλατφόρμα, που θα είναι μικρότερη από την γνώριμη πλατφόρμα MEB, στην οποία πατάνε τα νέα ηλεκτρικά του ομίλου, που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά ( όπως το ID3, ID4 κ.α.). Επίσης, κοινό σημείο και στα τρία μοντέλα θα είναι οι μπαταρίες, οι ηλεκτροκινητήρες και όλα τα μηχανικά μέρη. Ελαφρώς, διαφοροποιημένη θα είναι η σχεδιαστική του ταυτότητα, που θα ακολουθεί την σχεδιαστική γραμμή της κάθε φίρμας.  Στόχος της φίρμας θα είναι ιδιαίτερα προσιτά και στην τιμή του ( πιθανόν να κινούνται λίγο πιο κάτω από τα 20.000 ευρώ)

Ηδη η Cupra φανέρωσε το δικό της σκίτσο, που παραπέμπει σε ένα αστικό μοντελάκι, το οποίο θα έχει πιο crossover χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γραμμή του μικρού Skoda,  με τον CEO της Skoda, Τόμας Σάιφελ, να επισημαίνει ότι το δικό τους, ηλεκτρικό μοντέλο θα είναι διαφοροποιημένο από τα αδελφάκια του.