Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν ότι είναι βέβαιος ότι η απαίτηση της Μόσχας να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δεν θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το ρωσικό σύστημα μπορεί να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ο Ντράγκι δήλωσε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση επί του θέματος.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια στην Gazprom», δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.

Δημιουργία καρτέλ αγοραστών πετρελαίου

O Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών πετρελαίου για τον έλεγχο των τιμών.

Η εναλλακτική θα ήταν σύμφωνα με τον Ντράγκι να πειστεί ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η τρέχουσα δομή της αγοράς ενέργειας δεν λειτουργεί.

Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρέπει να συνομιλήσουν για να προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναγνώρισαν ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι πολύ περίπλοκος, αλλά δήλωσε ότι όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες, αλλά πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι, ιδίως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να καθίσουν σε ένα τραπέζι», δήλωσε ο Ντράγκι.