Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το έκτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς η πρόεδρος της Κομισιόν να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών – μελών της ΕΕ.

Κυρώσεις σε τράπεζες και πρόσωπα

Ανακοίνωσε ακόμα τη σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Στο νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνεται η ένταξη της ρωσικής τράπεζας Sberbank και άλλων μεγάλων τραπεζών στο μπλόκο από το σύστημα Swift, όπως και κυρώσεις κατά υψηλόβαθμών στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και άλλων προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Νωρίτερα το AFP ανέφερε επικαλούμενο έγγραφο ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που θα υποστούν τις κυρώσεις της ΕΕ, θα είναι και ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος. Στο θέμα αυτό αναφέρεται και η ιστοσελίδα Politico, που υπογραμμίζει πως η Λιθουανία έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες.