Ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει από σήμερα, 28 Απριλίου 2022, στην πρωτοβουλία για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 πέτυχε τον πρώτο της στόχο, με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται το μεσημέρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Δήμος Τρικκαίων ανταποκρίθηκε στην ομώνυμη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ευρωπαϊκή Αποστολή – 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030». Στόχος, το να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων ως το 2030. Επί 10 μήνες η ομάδα στελεχών – συνεργατών του Δήμου εργάστηκε οργανωμένα και μεθοδικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο Δήμος Τρικκαίων επελέγη ανάμεσα σε 377 πόλεις από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποτελέσουν το πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2050.

Μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων συμμετέχουν πόλεις, όπως: Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, Πόρτο, Παρίσι, Λιόν, Μασσαλία, Μπρίστολ, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντόρτμουντ, Οσλο, Λεμεσός, Σόφια, Ρεϊκιαβικ, Γλασκόβη, Σεράγεβο κ.α.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε πως η ένταξη των Τρικάλων σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «αποτελεί πρόκληση και τρόπο σκέψης, ακριβώς επειδή καινοτομία για εμάς είναι το περιβάλλον. Είναι η προσπάθεια να διαφυλάξουμε το παρόν μας και να προωθήσουμε ένα μέλλον “πράσινο” και ευοίωνο για τους πολίτες, σε μια πόλη αυτάρκη και κλιματικά ουδέτερη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Η “πράσινη” μετάβαση προχωρά σε όλη την Ευρώπη. Αλλά υπάρχει πάντα ανάγκη για πρωτοπόρους, οι οποίοι θέτουν πολύ υψηλότερους στόχους για τους εαυτούς τους. Αυτές οι πόλεις μας δείχνουν τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον. Θα τις υποστηρίξουμε σε αυτό! Ας αρχίσουμε τη δουλειά σήμερα».