Σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση σε καλύτερα όπλα «συγκρίσιμα με αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία, θα είχαμε ήδη τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «σε όλες τις συνεντεύξεις και τις διαπραγματεύσεις μου με τους ηγέτες του δημοκρατικού κόσμου, λέω πως είναι άδικο ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να αναγκάζεται να ζητάει αυτά που οι εταίροι της αποθηκεύουν εδώ και χρόνια».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αν αυτές οι χώρες έχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται η Ουκρανία, «είναι ηθικό καθήκον τους να βοηθήσουν στην προστασία της ελευθερίας, να σώσουν τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών».

Πρόσθεσε ακόμη ότι αν η χώρα του αποκτήσει τα όπλα που της έχουν υποσχεθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Κατήγγειλε νέες ρωσικές επιθέσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η ένταση των ρωσικών πυρών στο Χάρκοβο, στο Ντονμπάς και στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ έχει αυξηθεί, στοχεύοντας ακόμη και σε δομές πολιτών.

«Η τύχη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης που μετεγκαταστάθηκαν σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία είναι άγνωστη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε νέο τελεσίγραφο προς τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.