Οι λάτρεις της αστρονομίας μπορούν αυτό το μήνα να σηκωθούν χαράματα για να θαυμάσουν μια σπάνια ευθυγράμμιση τεσσάρων πλανητών

Από αυτή την εβδομάδα, ο Άρης, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Κρόνος εμφανίζονται διατεταγμένοι σε ευθεία γραμμή πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοανατολικά. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε τέσσερες πλανήτες ταυτόχρονα και με γυμνό μάτι –αλλά και πρελούδιο μιας ακόμα σπανιότερης ευθυγράμμισης που θα συμβεί το καλοκαίρι.

Για δείτε το πλανητικό κουαρτέτο, βγείτε έξω περίπου μια ώρα πριν από την ανατολή και κοιτάξτε προς τα νοτιοανατολικά. Οι τέσσερις πλανήτες μοιάζουν «σαν χάντρες περασμένες σε κλωστή στον πρωινό ουρανό», όπως το θέτει η NASA.

Κυάλια ή τηλεσκόπια δεν απαιτούνται για την παρατήρηση του φαινομένου, το οποίο ονομάζεται σύνοδος στην αστρονομία. Λόγω της τρέχουσας θέσης τους στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, οι πλανήτες εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλο, αν και στην πραγματικότητα απέχουν μεταξύ τους δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι τέσσερις πλανήτες εμφανίζονται διατεταγμένοι σε μια γραμμή (EarthSky.org)

Η σύνοδος είναι ορατή και στο νότιο ημισφαίριο, όμως η νοητή γραμμή κατά μήκος της οποίας διατάσσονται οι πλανήτες σχηματίζει μεγάλη γωνία με τον ορίζοντα και είναι σχεδόν κατακόρυφη.

Στο νότιο ημισφαίριο οι τέσσερις πλανήτες εμφανίζονται σε διαφορετική διάταξη στα ανατολικά (EarthSky.org)

Ο Δίας θα είναι ο δεύτερος πιο φωτεινός πλανήτης της τετράδας μετά την Αφροδίτη, εμφανίζεται όμως χαμηλά στον ορίζοντα και μπορεί να κρύβεται πίσω από εμπόδια. «Προς την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ο Δίας θα είναι αρκετά πάνω από τον ορίζοντα την ώρα πριν από την ανατολή ώστε να είναι πιο εύκολη η παρατήρησή του» λέει η NASA.

Η σύνοδος του Απριλίου ετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμα πιο εντυπωσιακή ευθυγράμμιση αυτό το καλοκαίρι. Στα Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, πέντε πλανήτες –Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος- θα είναι ορατοί στη σειρά, μια ευθυγράμμιση που συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια.