Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις έχουν εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα στο Κίεβο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσαν ουκρανοί διοικητές στους Times. Η είδηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει βαρύ οπλισμό, αλλά και τις παραινέσεις αξιωματούχων για αποφασιστική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά την απόσυρση των Ρώσων από το Κίεβο.

Ενδεικτικό της αυξανόμενης εμπλοκής της Δύσης στην Ουκρανία είναι ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν για πρώτη φορά να παράσχουν στο Κίεβο όπλα υψηλής ισχύος που ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν θεωρούσαν πριν από λίγες εβδομάδες ως πολύ μεγάλο κίνδυνο κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων 11 ελικοπτέρων Mi-17, 18 πυροβόλων οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών και 300 ακόμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

Τι λένε οι Ουκρανοί για την εκπαίδευση Βρετανών

Αξιωματικοί από δύο ουκρανικά τάγματα που σταθμεύουν μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα δήλωσαν στους Times ότι είχαν υποβληθεί σε στρατιωτική εκπαίδευση, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Ο λοχαγός Yuriy Myronenko, το τάγμα του οποίου σταθμεύει στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου, δήλωσε συγκεκριμένα ότι Βρετανοί στρατιωτικοί είχαν έρθει για να εκπαιδεύσουν τους νεοσύλλεκτους στη χρήση των NLAWs, αντιαρματικών πυραύλων που παραδόθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς ξεκινούσε η ρωσική εισβολή.

Πρώην Βρετανοί στρατιώτες, πεζοναύτες και κομάντος των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται επίσης στην Ουκρανία και εργάζονται ως εκπαιδευτές και μισθοφόροι, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματικοί ήταν ανένδοτοι ότι η εκπαίδευσή τους αυτόν τον μήνα πραγματοποιήθηκε από εν ενεργεία Βρετανούς στρατιωτικούς.

Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αναφορές Ουκρανών διοικητών, επικαλούμενο μια μακροχρόνια «παράδοση» να μην σχολιάζει τις ειδικές επιχειρήσεις. Ωστόσο ούτε διέψευσε την πληροφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στάλθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία μετά την εισβολή στην Κριμαία. Αποσύρθηκαν, ωστόσο τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί η άμεση σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις και η πιθανότητα να εμπλακεί το ΝΑΤΟ άμεσα στον πόλεμο.

Για «απρόβλεπτες συνέπειες» κάνει λόγο η Μόσχα

Οι ΗΠΑ εκτός από την ανακοίνωση του νέου στρατιωτικού πακέτου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, είπαν ότι συνεχίζουν την εκπαίδευση από αμερικανικά στρατεύματα. Το Πεντάγωνο δήλωσε ρητά ότι η εκπαίδευση δεν θα διεξαχθεί σε ουκρανικό έδαφος.

Η Μόσχα από την άλλη έστειλε χθες επιστολή στην Ουάσιγκτον απαιτώντας από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Κίεβο, προειδοποιώντας για «απρόβλεπτες συνέπειες». Σύμφωνα με πηγή του CNN που έχει γνώση της επιστολής της Ρωσίας, δήλωσε ότι αναμενόταν ότι η Μόσχα θα διαμαρτυρηθεί για τις αποστολές και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα αλλάξει τη συμπεριφορά της με οποιονδήποτε τρόπο. Αλλά η ίδια πηγή αναγνώρισε ότι το σημείωμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική ρωσική στάση απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθώς ο πόλεμος παρατείνεται.

Γίνεται σαφές πως μία κλιμάκωση της νατοϊκής συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας ενέχει το ρίσκο σκληρότερης απάντησης από τη Μόσχα, όπως και την αύξηση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες, καθώς μία γενικευμένη σύρραξη όπου δεν θα μπορεί να αποκλειστεί η χρήση πυρηνικών δεν έχει φύγει από το τραπέζι.