Αυστηρή προειδοποίηση ότι η εσπευσμένη κατάργηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κοροναϊό, μπορεί να οδηγήσει στην επώαση ενός νέου πανδημικού κύματος, απηύθυνε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει ότι τη στιγμή που η χώρα θρηνεί καθημερινά  60 και 70 νεκρούς από κοροναϊό, η κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή να προαναγγείλει το τέλος της πανδημίας.

Δείτε live τις ανακοινώσεις για την χαλάρωση των μέτρων

Οπως λέει, αυτή η επιλογή να αγνοηθούν σκόπιμα όλες οι προειδοποιήσεις διεθνών φορέων, δεν συνιστούν απλώς ολιγωρία εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά συνειδητή επιλογή που θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα.

Αναφέρει ειδικότερα ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας έσπευσε σήμερα να προαναγγείλει την οριστική κατάργηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας (μάσκες, αποστάσεις, test, ποσοστά πληρότητας κλειστών χώρων κλπ)  από την 1η Μαϊου  και  μέχρι 31 Αυγούστου.

Ακόμα και η υποχρεωτικότητα της μάσκας στους κλειστούς   χώρους θα εκλείψει από 1 Ιουνίου!  Το ερώτημα είναι για ποιο  λόγο  η κυβέρνηση  στέλνει για άλλη μια φορά αστόχαστα και ανεύθυνα το «σήμα» της λήξης της πανδημίας ;  Σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-70 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται. Προφανώς  το μήνυμα είναι «ανοίγουμε τον τουρισμό όπως-όπως και ό,τι γίνει»! Κοροναϊός: 11.061 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι – Στους 345 οι διασωληνωμένοι

Προειδοποίηση από ΠΟΥ

Μόνο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πρόωρη «χαλάρωση» επωάζει  το επόμενο επιδημικό κύμα.  Και η δραματική εμπειρία της χώρας  μας λέει ότι η   επανεξέταση των μέτρων από το Σεπτέμβρη θα είναι «κατόπιν εορτής». Και με απροετοίμαστο για άλλη μια φορά το ΕΣΥ, η πιθανότητα να ζήσουμε νέα δράματα και επιπλέον αποτρέψιμους θανάτους είναι πολύ  μεγάλη.

Η υποτροπή του ίδιου λάθους δεν συνιστά ολιγωρία  ή ανικανότητα, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή αγνόησης του υγειονομικού κινδύνου στο όνομα μιας  «κανονικότητας» που εδώ και 1,5 χρόνο εξαγγέλλεται αλλά δεν έρχεται.

Έχουμε να κάνουμε με την  κυνική αντίληψη των ανά τον κόσμο νεοφιλελεύθερων  ότι  «αρκετά με τη Δημόσια Υγεία, ώρα να λειτουργήσει όπως πρέπει η αγορά».  Αλλά σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς της covid-19, η οικονομία θα «παγώσει» ξανά και τα ευνοϊκά σενάρια θα  διαψευστούν.

Η κυβέρνηση είναι σε τροχιά μη αναστρέψιμης φθοράς. Δεν της «βγαίνει» πλέον τίποτα. Ούτε την πανδημία είναι σε θέση  να διαχειριστεί, ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών.  Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνσή της.