Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν τη Δευτέρα τη ρωσική κυβέρνηση να καταβάλει στους κατόχους κρατικού χρέους της περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα που διατηρούσε σε αμερικανικές τράπεζες.

Αυξάνει την πίεση για να μειώσει τα αμερικανικά δολάρια

Όπως γράφει το Reuters, πρόκειται για μια κίνηση που είχε ως στόχο να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα και να μειώσει τα αμερικανικά δολάρια που κατέχει.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα που κατείχε η ρωσική κεντρική τράπεζα σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πάγωσαν.

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών επέτρεπε στη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια αυτά για την πληρωμή τοκομεριδίων του κρατικού χρέους σε δολάρια κατά περίπτωση.

Τη Δευτέρα, καθώς οι μεγαλύτερες από τις πληρωμές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένης μιας πληρωμής κεφαλαίου ύψους 552,4 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ομόλογο που έληγε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να διακόψει την πρόσβαση της Μόσχας στα δεσμευμένα κεφάλαια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τη Δευτέρα έπρεπε επίσης να καταβληθεί τοκομερίδιο ύψους 84 εκατ. δολαρίων σε κρατικό ομόλογο δολαρίου του 2042.

Η κίνηση αυτή είχε σκοπό να αναγκάσει τη Μόσχα να λάβει τη δύσκολη απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσει τα δολάρια στα οποία έχει πρόσβαση για πληρωμές του χρέους της ή για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της πολεμικής της προσπάθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ιστορική χρεοκοπία εάν επιλέξει να μην το πράξει.

«Η Ρωσία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αφαίμαξης των εναπομεινάντων πολύτιμων αποθεμάτων δολαρίων ή των νέων εσόδων που θα έρθουν ή της χρεοκοπίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία, η οποία έχει σε κυκλοφορία συνολικά 15 διεθνή ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει μέχρι στιγμής την αθέτηση πληρωμών του διεθνούς χρέους της παρά τις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις. Όμως το έργο γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Η Ρωσία είχε την τελευταία φορά τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πληρωμή κουπονιού ύψους 447 εκατ. δολαρίων για κρατικό ομόλογο σε δολάρια του 2030, που έληγε την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον την πέμπτη τέτοια πληρωμή από την έναρξη του πολέμου.

Εάν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε από τις επερχόμενες πληρωμές ομολόγων της εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων τους, ή πληρώσει σε ρούβλια, όπου έχουν καθοριστεί δολάρια, ευρώ ή άλλο νόμισμα, αυτό θα συνιστά αθέτηση πληρωμών.