Η Renault γιορτάζει τα 50 χρόνια του εμβληματικού της μοντέλου, του Renault 5. To μικρό μοντέλο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1972, όντας προσαρμοσμένο  στις ανάγκες των καταναλωτών, ιδανικό για αστική χρήση με πρακτικό χώρο.  Κατασκευαζόταν κατά κύριο λόγο στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Κρατήθηκε στην αγορά για περισσότερο από 13 χρόνια. Περισσότερες από 5,5 εκ. μονάδες  πουλήθηκαν μεταξύ του 1972 – 1985, σε 5 ηπείρους . Κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις: το ‘L’ εξοπλισμένο με κινητήρα 782 κ.εκ και έπειτα με κινητήρα 845 κ.εκ., και το ‘TL’ με κινητήρα 956 κ.εκ. που το έκανε πιο ευέλικτο στην καθημερινή χρήση και συνολικά ένα καλύτερο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και οι αγωνιστικές εκδόσεις, όπως τη δεκαετία του 80’, όπου οι αγώνες αυτοκινήτου στις γαλλικές πίστες ήταν πολύ διαδεδομένοι.

Ξεχωριστή θέση στη γκάμα είχε το  Renault 5 Turbo , που λανσαρίστηκε το 1984.

 

Renault 5 Alpine : To 1976, η Renault παρουσίασε ένα πραγματικά σπορ αυτοκίνητο, το Renault 5 Alpine. Το εσωτερικό του ήταν εμπνευσμένο από το μοντέλο TS, όσον αφορά στα καθίσματα και το ταμπλό. Το εξωτερικό του όμως διέθετε ένα spoiler ενσωματωμένο στον προφυλακτήρα που είχε ανοίγματα για τα φώτα μεγάλης εμβέλειας, καθώς και ζάντες Renault Gordini 17″ και αυτοκόλλητα «A5» στα πλαϊνά τμήματα και το μπροστινό μέρος. Τα χρώματα του μοντέλου ήταν επίσης μοναδικά και διαθέσιμα κατά παραγγελία: μπλε, γκρι, κόκκινο, μαύρο και πράσινο.

Εξοπλισμένο με έναν πλήρως ανασχεδιασμένο κινητήρα TS (με κυβισμό έως και 1.397 κ.εκ. και κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων), σχεδιάστηκε για χρήση από ιδιώτες, σε ανταγωνιστική τιμή.

Aνάμεσα στις εκδόσεις που ξεχώρισε ήταν και του Renault 5 GTL με κύριο χαρακτηριστικό του μοντέλου ήταν ότι είχε μακριές σχέσεις μετάδοσης που συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Η επιθυμία για ένα πιο οικολογικό μοντέλο γεννήθηκε λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1978.

Εξίσου σημαντικό, ότι το 1972 παρουσιάστηκε και το πρώτο ηλεκτρικό Renault 5 και έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 μονάδες. Ήταν διθέσιο και είχε αυτονομία 60 χλμ.

Σήμερα, το 5αρι ετοιμάζεται να επιστρέφει. Ήδη έχει παρουσιαστεί το πρωτότυπο Renault 5, που αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της Renault να καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευρέως προσιτά, ενώ θα αρχίζει να πωλείται το 2024.