Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, μίλησε στο ΟΤ Forum, για την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, έκανε στροφή το 2017 με την μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που τόλμησε να επενδύσει στην καινοτομία υπογραμμίζει ότι η επιλογή αυτή είναι πλέον απαραίτητη για να ηγηθεί μια εταιρεία σε έναν τομέα και στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τόνισε πως στη χώρα μας υπάρχουν «μυαλά» και ιδέες, γεγονός που αποδεικνύεται από τους 450.000 Έλληνες επιστήμονες που βρήκαν εξαιρετικές δουλειές εκτός χώρας, αλλά και από το γεγονός ότι αυτοί που έμειναν κρατούν όρθια τη χώρα και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Επιμονή στις δεξιότητες

Σε αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά είναι οι δεξιότητες, σημείωσε.

«Στην εταιρεία Παπαστράτος τα τελευταία 5 χρόνια το 50% των υπαλλήλων είναι νέοι, γιατί έχουμε αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε. Βρίσκουμε στελέχη αλλά όχι στους αριθμούς που επιθυμούμε. Η δια βίου μάθηση είναι κρίσιμο ζήτημα και η Πολιτεία χρειάζεται να ηγηθεί σε αυτήν την προσπάθεια. Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα είναι ένα από τα ζητούμενα. Συμβαίνει στη χώρα μας αλλά σε μικρό βαθμό».

Το όραμα της εταιρείας μας να τελειώνουμε με το τσιγάρο, σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης, σήμανε τον μετασχηματισμό της κουλτούρας της εταιρείας μας. Η πίστη στο όραμά μας ήταν η κινητήριος δύναμη να αλλάξουμε το μοντέλο μας και βλέπουμε νέους ανθρώπους να πλαισιώνουν την εταιρεία μας.

Η εταιρεία Παπαστράτος επιμένει στο να απασχολεί νέους ανθρώπους, και έχει στόχο να προσεγγίσει τους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν, αλλά και να επενδύσουμε στην εκπαίδευση για διαρκή απόκτηση δεξιοτήτων.

«Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία Παπαστράτος θεωρεί κρίσιμο να στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Το έχουμε ήδη κάνει με τη στήριξη startups στη χώρα μας»

Η συνεργασία με μικρές εταιρείες

«Το παλιό μάντρα ότι οι μεγάλοι συνεργάζονται με τους μεγάλους δεν δούλευε. Είδαμε ότι ήταν μία αργή διαδικασία, ανέφερε και πρόσθεσε ότι πλέον βρήκαμε έναν παραγωγικό τρόπο να συνεργαζόμαστε με μικρές επιχειρήσεις. Πήραμε πολλά πράγματα, φιλοσοφία, ταλέντα. κάτι που πλέον έχει γίνει ο τρόπος για να λειτουργούμε.

Έτσι και οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται καθώς τους ανοίγεται ένα νέο παράθυρο. Περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για συνεργασίες στο εξωτερικό».

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος, γίνεται το τρίτο εργοστάσιο παγκοσμίως στο δίκτυο της μητρικής Philip Morris International (PMI) που παράγει τις ράβδους καπνού και αναμένεται να έχει σημαντικά ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα.

Από τη νέα αυτή επένδυση της εταιρείας δημιουργούνται 400 τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της Παπαστράτος στους 1.200.