Ένα… «δεύτερο πακέτο» χαλάρωσης θα εξετάσει την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, την ώρα που χτες ανακοινώθηκε η πρώτη άρση μέτρου για τους ανεμβολίαστους, δηλαδή η κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο Απρίλιος να είναι ένας μήνας ελευθερίας για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης κατά των παραλλαγών του κοροναϊού.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί θεωρούν πως θα πρέπει να μάθουμε  να ζούμε με τον κοροναϊό, καθώς τα κρούσματα δεν εξαφανίζονται εν μία νυκτί, ενώ όπως τόνισε και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη μετάλλαξη της Covid-19.

Εκτός από τα παραπάνω, οι δύο πλευρές είναι θετικές ως προς την άρση των περισσότερων μέτρων κυρίως επειδή τα δεδομένα δείχνουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται πια παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Επικράτεια και την έξαρση της Όμικρον 2. Οι παραλλαγές δηλαδή δεν προκαλούν βαριά νόσηση στην πλειοψηφία των ασθενών.

Χτες, λοιπόν, κατά της διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε στους ειδικούς ένα σχέδιο άρσης μέτρων κατά της πανδημίας το οποίο προορίζεται να ισχύσει από τον Απρίλιο και να επανεξεταστεί τον Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για ένα πακέτο χαλάρωσης που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και το οποίο θα αξιολογηθεί ξανά σε περίπτωση που υπάρξει πάλι έξαρση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε άλλωστε χτες και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Βουλή πρόκειται για «το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων και τον χρόνο αποκλιμάκωσης αυτών, που αφορούν τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους. Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης», όπως ανέφερε.

Η αξιολόγηση του οδικού χάρτη θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, όπου κάθε μέλος της Επιτροπής θα κληθεί να πει τη γνώμη του και να ψηφίσει υπέρ ή κατά.

Ποια μέτρα προτείνει η κυβέρνηση να χαλαρώσουν:

  • Κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάργηση της μάσκας θα αφορά τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο πιθανότατα να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους «αυξημένου κινδύνου». Αυτό θα κριθεί από τις αποφάσεις της Επιτροπής, ωστόσο η κυβέρνηση προτείνει να ακολουθηθεί το μέτρο της Γαλλίας, όπου η ευρωπαϊκή χώρα διατήρησε τις μάσκες της μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά στα νοσοκομεία.

  • Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί παντούν όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους Έλληνες πολίτες που πρέπει να το επιδεικνύουν παντού, όσο και για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό θα αξιολογηθεί από τους ειδικούς την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Πρόσβαση ανεμβολίαστων στην εστίαση

Το παραπάνω μέτρο πέραν από τους εμβολιασμένους οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το σχετικό έγγραφο πια, θα αφορά (κυρίως) τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους από τους οποίους ήταν αποκλεισμένοι ή χρειάζονταν η επίδειξη rapid test (48 ωρών).

  • Testing

Τέλος θα εξεταστεί και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test ή PCR τεστ σε μία σειρά από δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους.

Στόχος είναι άλλωστε, όπως είχε τονίσει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το testing να περάσει σε άλλο επίπεδο, δηλαδή να υποβάλλονται σε test μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και όχι όλοι όσοι υποψιάζονται πως κόλλησαν ή ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Πάντως η καραντίνα 5 ημερών για τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ECDC στο συγκεκριμένο θέμα.