Με πολλές πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και το Κίεβο, να βρίσκονται υπό ρωσικό κλοιό, σε κατάσταση συναγερμού φαίνεται να μπαίνει όλη η χώρα και οι επόμενες ώρες προμηνύονται εξαιρετικά κρίσιμες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η περιοχή του Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία εξέδωσε προειδοποίηση για εναέριες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παροτρύνοντας τους πολίτες να μεταβούν στα καταφύγια.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν κατέστη άμεσα σαφές εάν και άλλες περιοχές εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις για νέες εναέριες επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων.

«Προσοχή! Εναέριες επιθέσεις σε ολη την Ουκρανία! Μεταβείτε στα καταφύγια» ανέφερε η προειδοποίηση, η οποία κοινοποιήθηκε σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ώρα μηδέν για το Κίεβο

Είχε προηγηθεί έκτακτη ανακοίνωση για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το οποίο ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν περικυκλώσει και να είναι έτοιμες για εισβολή τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης (διάστημα 35 ωρών) θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει δεχθεί αμέτρητους βομβαρδισμούς στα προάστιά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δύο κτήρια κατοικιών να δέχονται πυραυλική επίθεση και να αφήνουν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες κι αγνοούμενους. «Απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, εκτός από το να πηγαίνεις σε καταφύγια βομβών» είπε ο Βιτάλι Κλίτσκο.

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Το Κίεβο, το οποίο είναι επί του παρόντος το σύμβολο και η μπροστινή επιχειρησιακή βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης, δεν θα παραδοθεί από εμάς» πρόσθεσε.

Μιλώντας έξω από την δεκαπενταώροφη πολυκατοικία που δέχθηκε πυραυλική επίθεση με απολογισμό νεκρούς, τραυματίες κι αγνοούμενους, έστειλε μήνυμα αντίστασης: «Δεν ξέρουμε ακόμα ψάχνουμε αγνοούμενους, υπερασπιζόμαστε την πόλη μας, δεν θα την παρατήσουμε στο έλεος των Ρώσων κατακτητών. Το ηθικό των κατοίκων είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι όλοι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη τους και την Ουκρανία».

Τέλος, προέτρεψε τον κάθε πολίτη του Κιέβου να πάρει όπλο και να υπερασπιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του τα πάτρια εδάφη.

Σε σταυροδρόμι οι συνομιλίες

Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες» δήλωσε ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή του.

Η Βερεστσούκ έκανε την ανακοίνωση αυτή την ώρα που ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στην βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωνε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες, Δευτέρα, σε πύργο της τηλεόρασης στην περιφέρειά του αυξήθηκε σε τουλάχιστον 19.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι επέτρεψε στο πρώτο κομβόι αμάχων να εγκαταλείψει την Μαριούπολη, αλλά υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ρωσία απέκλεισε ξανά οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη με προμήθειες.

Η εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος για να φτάσει η βοήθεια στη Μαριούπολη και να μπορούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη έχει αποτελέσει βασικό αίτημα του Κιέβου σε διάφορους κύκλους συνομιλιών με τη Μόσχα. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας τοπικής κατάπαυσης του πυρός έχουν αποτύχει.

Η Βερεστσούκ σημείωσε ότι κομβόι με ανθρωπιστικές προμήθειες θα κατευθυνθεί σήμερα στη Μαριούπολη. «Κατά την επιστροφή θα παραλάβει γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή για περισσότερο από δύο εβδομάδες δεν έχουν τον περισσότερο καιρό θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Κομβόι με τουλάχιστον 160 αυτοκίνητα εγκατέλειψε χθες την πόλη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, στην οποία, όπως δήλωσε χθες Ουκρανός αξιωματούχος, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.