Την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τη Μόσχα να ετοιμάζεται για την τελική επίθεση στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να κυκλώνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ενώ στο Κίεβο εδώ και μέρες προετοιμάζονται για να «υποδεχθούν» τους ρώσους στρατιώτες.

Η πόλη του Κιέβου έχει οχυρωθεί, στρατιώτες βρίσκονται σε καίρια σημεία ενώ ο κόσμος έχει εξοπλιστεί με όπλα και βόμβες μολότοφ προκειμένου να αποκρούσει μία πιθανή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Χθες, σήμανε συναγερμός, όταν κορυφαίο αμερικάνικο στρατιωτικό thinktank, του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών, προέβλεψε ότι τη χθεσινή νύχτα θα γινόταν το μεγάλο χτύπημα   στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Νέα κατάπαυση του πυρός την Τετάρτη

Πάντως την ώρα που η αγωνία για ένα χτύπημα των Ρώσων στο Κίεβο έχει χτυπήσει κόκκινο, ανακοινώθηκε νέα κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας την Τετάρτη.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης, ούτως ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Ώρα μηδέν για το Κίεβο

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους χθες, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη», πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.

Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών

Οι εικόνες που κατέγραψε ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης, αποτυπώνουν το κλίμα του πολεμικού πυρετού και της τελικής σύγκρουσης, που όλοι νιώθουν πως είναι πια πολύ κοντά…

Το ύψος ενός εκ των οχυρών που έχουν χτιστεί ξεπερνά τα δύο μέτρα και έχει ένα άνοιγμα, ώστε οι στρατιώτες που θα το επανδρώσουν να μπορούν να πυροβολούν τους Ρώσους που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στην πόλη του Κιέβου. Όλοι είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη.

Το ρωσικό σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου δείχνει ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του MEGA στο Κίεβο, στον ουκρανικό στρατό έχουν την αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη δύναμη πυρός, αλλά ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό για να πραγματοποιήσουν μια κατά μέτωπο επίθεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή.

Ουσιαστικά, θεωρούν πως έχουν προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλες φθορές τόσο στα οχήματα, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό του ρωσικού στρατού, ούτε ώστε να καταφέρουν να αποτρέψουν μια τέτοια προσπάθεια.