«Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναλάβει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον, ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης. Ο πολυαναμενόμενος δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ  Ουκρανίας και Ρωσίας, επρόκειτο σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Όταν αυτό δεν συνέβη, η αμέσως επόμενη πληροφορία ήταν ότι θα ξεκινούσαν την Πέμπτη το πρωί.

Αβεβαιότητα για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

Η δήλωση του Λαβρόφ, δείχνει αυτό που έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές. Ότι οι διαπραγματεύσεις κρέμονται διαρκώς από μία κλωστή καθώς η ρωσική επίθεση έχει κλιμακωθεί και δεν έχει υπάρξει κάποιο δείγμα κατάπαυσης του πυρός. Το διακύβευμα των σημερινών διαπραγματεύσεων μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είναι η κατάπαυση του πυρός.

Λίγο πριν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής ανέφερε στο Interfax, ότι το Κίεβο ζητά από τη Ρωσία να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών από τη Λευκορωσία σε άλλη χώρα.

«Το Κίεβο απορρίπτει τη Μπελάγια Βέζα -στην περιοχή Μπρεστ -ως τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών. Προτείνουν να μεταφερθούν σε γειτονικές χώρες. Εν τω μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να διεξαγάγει συνομιλίες μόνο στο έδαφος της Λευκορωσίας για να αποφύγει τις προκλήσεις», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής στην Interfax.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
01:01

Τι είπε για την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η «ρωσική επιχείρηση» -όπως αποκαλούν οι Ρώσοι την εισβολή στην Ουκρανία- έπρεπε να γίνει ώστε «να θέσουμε τέρμα σε οποιονδήποτε πόλεμο θα ξεκινούσε από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως «δεν θα επιστρέψουμε να υπάρχει μία ουκρανική απειλή, ενώ υπάρχει και η αχαλίνωτη επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

«Δεν πρόκειται μόνο για την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν πρόκειται μόνο για τους στόχους αποστρατικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δύση δεν αντιδρά στις ξεκάθαρες προτάσεις μας που έχουν διατυπωθεί και είναι γνωστές. Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια της χώρας σε βάρος άλλων χωρών», επανέλαβε ο Λαβρόφ.