Εφιαλτικό είναι το ταξίδι φυγής προς την ελευθερία, για τους Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία σε έναν πόλεμο που διαρκεί για όγδοη ημέρα σήμερα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των δημοσιογράφων τα μέλη της αποστολής, διανυκτέρευσαν το βράδυ που πέρασε σε ξενοδοχείο στα Ζαπορίζια.

Ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα, έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση για καύσιμα. Όπως γράφαμε και χθες Τετάρτη επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός καυσίμων μόνο με 20 λίτρα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την επιστροφή.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή είναι το γεγονός ότι χθες για μια απόσταση 200χλμ, η αυτοκινητοπομπή έκανε επτά ώρες.

Επίσης ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι και το ότι σε όλη την Ουκρανία ισχύει απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί.

«Μας σημάδευαν σκοπευτές»

Προειδοποιητικά πυρά δέχτηκαν, τα πρώτα αυτοκίνητα του ελληνικού κομβόι.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες εξεπλάγησαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μετέχουν στην αποστολή είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Δύο από τις τρεις διαδρομές, οι γέφυρες που συνέδεαν την ανατολική με τη δυτική πλευρά είχαν διαλυθεί. Ζήσαμε από κοντά όλο το δράμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να φύγουν», δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση ο απεσταλμένος του in, Γιάννης Χαραμίδης.

Όπως περιέγραψε ο Γιάννης Χαραμίδης, «οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα».

«Ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρες χτύπησε τη ρόδα του αυτοκινήτου του MEGA, με αποτέλεσμα να σταματήσουμε το κομβόι και να αλλάξουμε το λάστιχο» πρόσθεσε, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές.

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μας κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.

Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μaς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα», μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών.