Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε μια πρώτη ενημέρωση για τα χτυπήματα των Ρώσων που έπληξαν ουκρανικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός ο Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε (πάντα σύμφωνα με τους ρώσους) αυστηρές διαταγές σε όλους του διοικητές των μονάδων να συμπεριφερθούν με σεβασμό στους Ουκρανούς αιχμαλώτους στρατιώτες.

Η πρώτη λοιπόν ανακοίνωση των Ρώσων κάνει λόγο για «χειρουργικά» αλλά και μαζικά χτυπήματα σε 74 ουκρανικούς στόχους στρατιωτικών υποδομών. Μεταξύ των στόχων αυτών είναι και 11 αεροδρόμια της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Χτύπησαν την αντιαεροπορική αεράμυνα

Ένας από τους βασικούς στόχους των ρωσικών πυραύλων και αεροσκαφών ήταν να πλήξουν την αντιαεροπορική αεράμυνα των Ουκρανών. Έτσι χτύπησαν 18 σταθμούς ραντάρ, ουκρανικών συστημάτων S-300 αλλά και σταθμούς και συστήματα αεράμυνας τύπου Buk.

Στους 74 στρατιωτικούς στόχους που έπληξαν οι ρώσοι συμπεριλαμβάνονται και 3 θέσεις διοίκησης ναυτικών βάσεων. Οι ρώσοι τονίζουν ότι δεν χτύπησαν και δεν στοχεύουν πόλεις και άμαχο πληθυσμό ενώ τα όπλα που χρησιμοποίησαν, ήταν όπλα ακριβείας για να εξουδετερώσουν την Ουκρανική στρατιωτική υποδομή.

Στην ανακοίνωση του το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, ορκίστηκε στον ουκρανικό λαό και υπακούει σε εντολές, συμπεριφερθείτε του με σεβασμό. Επιχειρήστε τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την ασφαλή έξοδο του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού που κατέθεσε τα όπλα στις περιοχές της επιχείρησης, προς τις οικογένειές τους»