Το διάγγελμα του Πούτιν, τις πρώτες πρωινές ώρες, κήρυξε την έναρξη του πολέμου, με τους Ρώσους να εισβάλλουν στην Ουκρανία με χερσαίες και εναέριες δυνάμεις.

Ο Κώστας Ονισένκο, Έλληνας δημοσιογράφος που τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένεια του στο Κίεβο, περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί.

Οι εικόνες με τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα στο Κίεβο, όπως και σε άλλες κεντρικές πόλεις της Ουκρανίας, είναι ενδεικτικές για τον πανικό που επικρατεί, με άλλους πολίτες να προσπαθούν να φύγουν προς τα Δυτικά της χώρας και άλλους να σχηματίζουν ουρές στα σουπερμάρκετ και τα ΑΤΜ.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, ο κόσμος έχει έναν μεγάλο εκνευρισμό, άλλοι προσπαθούν να βγουν από την χώρα, άλλοι να πάνε κάπου στα εξοχικά τους να φύγουν να μην παγιδευτούν μέσα στην πόλη στο Κίεβο. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει.», δήλωσε ο επίτιμος πρόξενος της Κριμαίας, Παντελής Μπούμπουρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμαρχος του Κίεβο, προσπαθεί να καθησυχάσει του πολίτες.

«Εμείς θα μείνουμε στην δεύτερη πατρίδα μας»

Από την Χερσώνα, ο Παντελής Μπούμπουρας, επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην περιοχή, αγωνιά για την οικογένεια του που βρίσκεται στην Οδησσό και όπως λέει στο live news, αν και οι περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, εκείνος με τους συγγενείς του θα παραμένουν στην δεύτερη του πατρίδα…

«Εμένα η οικογένεια μου, οι πιο πολλοί είναι στην Οδησσό, εκεί πάω και εγώ και κάποιοι είναι στην Ελλάδα. Θα μείνουμε. Γιατί έχουμε 25 χρόνια εδώ, γιατί η Ουκρανία μας έχει δεχτεί μας έχει βοηθήσει και είναι η δεύτερη μας πατρίδα», δηλώνει ο κ. Μπούμπουρας.

Απογοήτευση για τις διπλωματικές ενέργειες της Ευρώπης που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την αποφυγή του πολέμου.

«Η αδράνεια της Ευρώπης όταν είδε την Κριμαία και έκανε πόλεμο στην Χερσώνα έχει τα σημερινά αποτελέσματα. Εγώ άκουσα πέντε, πέντε παρά… δεν θυμάμαι ακριβώς κάποιες εκρήξεις λίγο μακριά βέβαια αλλά άκουσα και λέω «τι γίνεται;» και τελικά είχαν πέσει κάτι πύραυλοι λίγο έξω από το Κίεβο», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρόξενος.

Πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς ζουν στην Μαριούπολη, που βρίσκεται σε απόσταση από τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρωσοφώνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 50 Ουκρανοί, έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο και οι Ρώσοι μετράνε δεκάδες απώλειες.